Европската комисија додели условна лиценца за продажба на лекот Ремдесивир, кој стана првиот лек за третман на КОВИД-19 со лиценца на ниво на Европската унија.

Брисел соопшти дека одобрувањето за Ремдесивир е издадено по забрзана постапка по препораката на Европската агенција за лекови, која исто така беше усвоена од земјите членки на ЕУ 27.

Се додава дека издавањето на овластувањето траеше само една недела од препораката на Европската агенција за лекови, во споредба со вообичаените 67 дена што Европската комисија обично треба да одобри производ.

Комесарот за здравство, Стела Киријакидес потенцира дека ова е значаен чекор во борбата против вирусот.

– Фактот што го дадовме одобрувањето за помалку од еден месец од поднесувањето на барањето, покажува колку ЕУ е подготвена да реагира што е можно побрзо кога ќе се појави нов лек. Ќе го превртиме секој камен обидувајќи се да обезбедиме ефикасен третман или вакцина против коронавирусот – рече Киријакидес.

Комисијата наведува дека на Ремедивир сега му е дозволен условен маркетинг, што е еден од механизмите на ЕУ направени за да се обезбеди ран пристап до лекови потребни како одговор на итни случаи, како што е тековната пандемија.