– На платото има шест нови павилјони на кои ќе се постават 90 продажни тезги. Со оваа инвестиција значително се подобрија условите за функционирање на пазарот, како за луѓето што ги пласираат земјоделските производители, така и за граѓаните кои купуваат од овој регионален пазар во Битола, посочи Емилија Ѓероска, директор на Центарот за развој на пелагонискиот плански регион.

Во наредниот период ЈП „Пазари”- Битола ќе инвестира во реконструкцијата на реонот за продажба на бижутерија и рачно изработени производи.

Новиот реконструиран дел и павилјони на Регионалниот пазар го промовираа Министерството за локална самоуправа, Центарот за развој на пелагонискиот плански регион и ЈП „Пазари”-Битола.

Реализацијата на овој проект се изврши со финансиска поддршка од Програмата за рамномерен регионален развој, истакна Билјана Цветановска-Гугоска, државен секретар во Министерството за локална самоуправа.

– Владата на Република Македонија преку Министерството за локална самоуправа во рамки на политиките за рамномерен регионален развој издвојува средства за проекти кои овозможуваат квалитетен живот на граѓаните без разлика на местото на живеење.

Реконструкцијата на регионалниот пазар во Битола е од големо значење и е финансиран со околу 6 милиони денари, од нив 4,6 милиони денари се средства на Министерството за локална самоуправа, истакна Цветановска-Гугоска.

Во изминатиот период, нагласи, од програмата на Министерството за локална самоуправа инвестирани се околу 14 милиони евра за 500 проекти на целата територија на државата.

– Во 2016 година, средствата за проекти од програмата за рамномерен регионален развој беа двојно зголемени наспроти 2015 година и тие изнесуваат околу 4 милиони евра, рече Цветановска Гугоска.

Со најновата инвестиција во ЈП „Пазари”-Битола, значително се менува ликот на една од најфреквентните локации во градот, Регионалниот зелен пазар кој се почесто обезбедува институционална поддршка.