Корисни совети на лекарите како сигурно да одете по мраз. З

имските температури носат замрзнати улици, а ако ве интересира како да одбегнете незгодни паѓања и потенцијални скршеници, научниците имаат совет за вас – одете како пингвин.

Германско друштво од ортопетски и трауматолошки хирурзи на својата интернет страница наведува за да “одиме како пингвини“, потребно само тело да го наведнеме напред и со тоа тежиштето да го префрлеме на предната нога.

Инаку луѓето, кај нормалното одење, тежината рамномерно е распоредена на предната и задната нога, кое спрема мислењето на лекарите го зголемува ризикот од паѓање на лизгави површини.

Како се наближува зимата и студот, послушајте го советот а вашите коски ќе ви бидат благодарни.