Демократскиот претседателски кандидат Џо Бајден бил избран за сенатор на државата Делавер во 1973 година, а наскоро станал член на Комитетот за надворешни работи на Сенатот.

Во тоа својство, 37-годишниот Бајден ја посетил Југославија кон крајот на 70-тите за да присуствува на погребот на познатиот југословенски комунист Едвард Кардељ, идеолог на самоуправувањето.

По тој повод, Бајден во 1979 година испратил и писмо до доживотниот претседател Јосип Броз Тито.

„Почитуван господине претседател,

Би сакал уште еднаш да ви се заблагодарам како член на американската делегација за дарежливата гостопримливост за време на мојата неодамнешна посета на Југославија по повод церемониите посветени на тажната смрт на Едвард Кардељ. Беше убаво од вас што ме примивте и уживав во нашата размена на ставови. Се надевам дека ќе можам повторно да ја посетам вашата убава и интересна земја во некоја посреќна прилика“, напишал Бајден во своето писмо до Тито.

Во писмото, кон Тито со обраќа со зборовите „Ваша екселенцијо“ и „Маршал Јосип Броз Тито“.

Американската делегација на погребот на Кардељ ја предводел познатиот американски дипломат В. Аверел Хариман.

Фактот дека Бајден ја посетил Југославија во 1979 година и се сретнал со Тито покажува дека неговиот интерес за регионот трае со децении и дека, ако биде избран, Бајден ќе биде американски претседател кои добро го познава состојбите на Балканот, оценува хрватски „Индекс“.

извор: Makfax