Али Ахмети во интервју за албанска телевизија Syri Tv ги коментираше политичките состојби во Македонија. 
Toj коментирајќи ја изјавата на Заев дека ДУИ ќе оди во опозиција рече дека ваквите изјави Заев ги дава кога е на кафе па ќе се напие и две чаши ракија бидејќи како што рече тој пред него поинаку разговара.

 Овие изјави Заев ги дава на кафе кога ќе се напие и две чашки ракија бидејќи кога е со мене поинаку зборува. Јас не сум од тие кои едно зборуваат предпладне а друго попладне. За нас е добро да победи актуелниот партнер, но сепак одлучуваат граѓаните. Но таков е Заев дава такви изјави. Јас не сум таков, рече Ахмети.

Тој исто така одговараше и на прашањето за тоа кој за ДУИ е подобро да ги победи изборите во македонскиот блок.

Во оваа ситуација, не интересира ДУИ да победи во албанскиот блок. Ние ќе ја почитуваме волјата на мнозинството наши сограѓани, Македонците. Сме направиле добри работи и со едната и со другата партија. Немам преференции. Одлучува мнозинството на граѓаните, истакна Ахмети.