Државната комисија за спречување на корупцијата на денешната седница одлучила да поведе прекршочна постапка за поранешните обвинители од СЈО бидејќи, континуирано примале дополнителни приходи (надоместоци) и за истото по надминување на вредност од 20 просечни плати не пријавувале промена на имотната состојба со што постапиле спротивно Законот за спречување на корупцијата.

Специјалните обвинители кои требаше да се грижат против корупцијата и да поведуваат случаи самите не се придружувале кон тоа. Ова станува јасно откако Државната комисија за спречување на корупција денеска одлучи да поведе прекршочна постапка против десет обвинители кои работеа во СЈО бидејќи не ги пријавиле дополнителните надоместоци.

Според Законот за спречување корупција и судир на интереси (ЗСКСИ), тие се должни да пријават ако дополнителните приходни надминат вредност од 20 просечни плати.

„Комисијата прибави податоци од Министерството за финансии од кои констатираше дека поранешните обвинители од СЈО континуирано примале дополнителни приходи (надоместоци) и за истото по надминување на вредност од 20 просечни плати не пријавувале промена на имотната состојба со што постапиле спротивно со член 85 од ЗСКСИ“, соопштија од Антикорупциска.

Обвинителите за кои антикорупционерите одлучиле да поведат постапка се:

Катица Јанева

Фатиме Фетаи

Елизабета Јосифоска

Лиле Стефанова

Бурим Рустеми

Гаврил Бубевски

Стевчо Донев

Трајче Пеливанов

Артан Ајро

Љубомир Лапе.

Прва на листата, односно најголеми бонуси земала поранешната специјална обвинителка Катица Јанева, која за време на својот мандат, зела вкупно 157.000 евра надвор од редовната плата кој отпрлика била нешто над 3.500 евра месечно.

По Јанева најмногу се „офајдила“ обвинителката Елизабета Јосифоска. Освен редовната плата, таа земала дури 107 илјади евра дополнителни пари како надоместоци.

На листата е обвинителката Лиле Стефанова. Освен редовната плата, таа земала дури 94 илјади евра бонуси од СЈО. Фатиме Фетаи заработила над 87 илјади евра за 4 години, слични суми на име бонуси добиле и обвинителите Трајче Пеливанов и Гаврил Бубевски, од 86.234 евра, односно 85 илјади евра