„ДУИ во која било форма се обидува да ги злоупотреби своите овластувања и службени позиции за политички цели. И покрај изборната кампања, ДУИ не престана да ги злоупотребува инструментите на власта, промовирајќи проекти за време на избори.Ова се случи денес, каде машинеријата на компанијата која го доби тендерот за изградба на основното училиште во Мала Речица, оставајќи впечаток дека се започнати работите за изградба на основното училиште“, соопшти коалицијата Коалицијата Алијанса за Албанците /Алтернатива.

Според нив, иако ова училиште веќе 20 години се ветува од ДУИ, за истата никогаш не започнаа, ниту завршија изградбите.

„Најголем и нај непростлив срам е кога, само две недели пред изборите, ДУИ ги принудува договорните фирми кои го добија тендерот да дефилираат на местото на изградбата, наводно дека започнале со работа. Ја потсетуваме јавноста дека секое вакво дејствување во предизборната кампања каде што јавните ресурси се злоупотребени за изборни цели, претставува кривично дело според член 353 од Кривичниот законик, првиот член во Поглавје 13.

Изборниот законик е многу јасен кога се вели дека од денот на одлуката за одржување избори до денот на нивното завршување, парите не можат да бидат распределени од буџетот на Северна Македонија, во општините каде што се дел и јавните објекти, во овој случај училиштата.Ги покануваме надлежните тела, како што се Антикорупциската комисија, но и Управниот суд кој е надлежен за изборите да реагираат доколку постои правна основа за злоупотреба на јавните ресурси за изборни цели, но и за злоупотреба на службените позиции за време на изборите. Бараме и политичка одговорност од градоначалничката на Тетово, Теута Арифи, но и министерот за образование Арбр Адеми (кој е носител на листата за пратеник од ДУИ) да се изјасни за предметниот случај затоа што ова прашање спаѓа во нивна надлежност“, се вели во соопштението.

извор: Makfax