Полковникот на ерменската армија Сергеј Шакарјан е убиен во акција на азербејџанската армија, тврди Министерството за одбрана на Азербејџан.

Министерството во Баку објави дека во текот на 26 и 27 октомври, ерменските воени страни го прекршиле договорот за прекин на огнот, користејќи разновиден арсенал на оружје, пренесе агенцијата „Азертак“.

„Борбите продолжија во три града, а нападите на ерменската армија беа одбиени, па непријателот се повлече и претрпе човечки загуби“, додава азербејџанското Министерството за одбрана.

„Како резултат на акцијата спроведена од нашата армија, уништен е командниот пункт на 18-та моторизирана дивизија на ерменските вооружени сили. Меѓу загинатите е и полковникот Сергеј Шакарјан, началник на штабот на дивизијата”, соопшти министерството.

Според инзвештајот, покрај човечките загуби, ерменската армија загубила и еден тенк, 27 хаубици, еден противавионски ракетен систем, радарска станица и шест теренски возила.

извор: Makfax