Додека владите ширум светот и министрите на ЕУ размислуваат за мерки за помош на економијата во време на криза поради пандемијата на корона вирус, големите загриженост не покажуваат солидарност. Поточно, некои од нив избираат да не плаќаат кирија за своите продавници во Германија.

Големиот Адидас објави дека нема да плаќаат закупнина за просториите што ги имаат изнајмени во Германија, а потоа им се придружија и другите како Дихман и Х & М. Германскиот министер за транспорт, Андреас Соер, остро го критикуваше Адидас за неговата одлука.

„Јас сум многу разочаран од Адидас. Многу сум разочаран “, изјави Шојер за„ Билд “, истакнувајќи дека одлуката на компанијата е “тотално неприфатлива порака “.

Сојер рече дека Адидас остварила голема добивка и дека не само големите компании што им изнајмуваат простор, туку бројни мали, како и лица кои го изнајмуваат својот простор се исто така многу загрижен после овој став бидејќи и тие заради кризата би ги загубиле приходите кои по договор им припаќаат. 

„Ние испраќаме пораки до граѓаните да бидат разумни, но исто така бараме и солидарност во заедничко поднесување на кризата како о почитување на обврските едни кон други“, истакна Шојер.

Слична изјава даде и министерката за правда, Кристине Ламбрехт. „Кога финансиски моќните компании сега избираат да не плаќаат кирија, тоа е неприфатливо и целосно несоодветно како искуство и порака до останатите“, истакна таа. Минситерката констатира дека законот за помош во криза не дава таква правна основа.

Таа рече дека закупецот сè уште мора да плати кирија, и дека доколку има проблеми со плаќање како резултат на кризата, тој не би можел да биде прекинат само за ограничено време. Веќе имало повици на социјалните мрежи за бојкотирање на „Адидас“, и тој повик на бојкот добил голема поддршка.

Адидас, откако беа принудени да ги затворат своите продавници, одлучи да не плаќа закупнина за нив во април за да надомести дел од загубите. Но не се само тие, и познатиот ланец стоковни центри H&M веќе суспендираше исплати за изнајмување на своите 460 затворени подружници во Германија.

Компанијата ги извести сопствениците за просториите за својата одлука и наведува дека се надева дека ќе најде решение прифатливо за обете страни.