На првиот ден од официјалната посета на министерот задолжен за дијаспора Едмонд Адеми на Романија, придружуван од директорот на Агенцијата за иселеништво, Никола Шалварниов, се сретна со Мариана Венера Попеску, пратеник на Македонската заедница во романскиот Парламент, и со министерот за култура и национален идентитет на Романија, Валер Даниел Бреаз.

„Министерот Едмонд Адеми и се заблагодари на пратеничката Попеску за нејзиниот ангажман и придонес во донесувањето на законот со кој 8 декември – денот на Свети Климент Охридски е прогласен за ден на македонскиот јазик во Романија, со што дополнително се зајакнуваат односите помеѓу двете традиционално пријателски земји“, соопштија од Владата.

На средбата со новиот министер за култура и национален идентитет Валер Даниел Бреаз, било потврдено дека постои огромен простор и потенцијал за културна соработка помеѓу Република Македонија и Романија, и дека во периодот што следи културната соработка ќе се интензивира.

„Министерот Едмонд Адеми, на средбата ја реактуелизираше иницијативата за поставување на споменик во Букурешт на големиот македонски уметник Никола Мартиноски, кој студирал и дипломирал во Букурешката Академија на Уметности во 1927 година. Двете страни посакуваат и се надеваат дека овој проект ќе се реализира во текот на 2019 година“, се вели во соопштението.

извор: Makfax