Беше предложено ограничување на бројот на гости во домовите на граѓаните но не и намалување на бројот на патници во автобусите за јавен транспорт во Скопје.

Гужва, нема растојание и без маски – вака патуваат патниците со автобусите во Скопје. Велат дека не се спроведува ниту една мерка за заштита од Ковид.

Велат дека нема контроли во автобусите и затоа се ставуваат дека јавниот транспорт ќе стане ново жариште на вирусот.

Бараат зголемување на бројот на автобуси, но властите немаат одговор во врска со тоа.

ТВ21 за ова прашање го праша и министерот за здравство, Венко Филипче. Најави ограничување на бројот на патници, но прво ќе чека да го види ефектот на новиот пакет со рестриктивни мерки.

Новиот пакет со рестриктивни мерки предвидува носење на маски во затворено и отворено и за време на јавниот превоз. Автобусите исто така ги реорганизираа влезовите и излезите на патниците. Но, има автобуси кои го прават тоа од иста врата, бидејќи ги затворија влезните врати, така што возачот е изолиран од патниците.

Извор: ТВ21