Во Австрија е потврдено дека 1.471 лица имаат инфекција со коронарен вирус во Австрија, соопшти утринава Министерството за здравство. Инаку, од вчера попладне, според податоците до 15 часот, заразени биле 1.332, а бројот се зголемил за скоро 140.

Вкупно, спроведени се 11.977 тестови од почетокот на вирусната корона во Австрија, кои се спроведуваат во случај на сомнителна инфекција. Заштитна опрема што итно е потребна за борба против короната на вирусот истекува на болниците во Австрија, предупреди претседателот на австриското медицинско здружение Томас Секерес.

– Сè уште имаме некои резерви, маски и друга опрема, но заради очекуваното зголемување на бројот на инфекции, итно се потребни нови испораки – рече тој за ОРФ.

Тој посочи дека камиони со заштитна опрема се блокирани на германско-австриската граница и дека, и покрај интервенцијата на највисокото државно раководство, испораката мораше да биде ослободена.