Претседателот на Авганистан Ашраф Гани денеска ја номинираше судијката Аниса Росоли за судијка во Врховниот суд, со што таа стана првата жена која станала член на Судот. Росоли е претседателка на Авганистанската асоцијација на судијки. Таа е единствената жена номинирана за деветлчениот состав на Врховниот суд. Потегот наиде на некои критики во конзервативното општество. Како дел од заложбите да се промовираат жени на високи позиции, Гани претходно назначи две жени за гувернаторки.