Регионално познатиот пулмолог и алерголог доктор Бранимир Несторовиќ, еден од најпознатите во борбата против корона вирусот во регионот, одговара на прашањето: Дали модерното време го расури семејството?!

– Во модерното време концептот семејство повеќе не постои. Луѓето ретко се гледаат поради работата, па дури и престанаа да ручаат заедно. Нема повеќе „семеен ручек“.

На пример, кога мајка ми подготвуваше ручек, сите се собираа! Татко ми продолжуваше со работа после ручек, а ние одевме да играме, но нема повеќе. Тоа растурање на семејството и семејните вредности беше планирано да се направи прво во Америка, а потоа и во остатокот од светот, наместо родителите моќ и влијание врз децата имаат други, а целата одговорност од последиците паѓа на грбот – на родителите.

Го започнавме нашето работно време кое е од 9 до 17 часот попладне. Зошто тогаш работиме на усогласување со Западот? Станувањето подоцна резултира во ноќта кога ќе се вратиме дома од работа. Децата доаѓаат уморни од училиште, а родителите од работа и на сите им е целосно уништен денот – објаснува д-р Несторовиќ, кој смета дека за сето тоа е одговорен Западот и го наведува примерот со својата свастика која живее во Америка.

– Таа е докторка, а нејзиниот сопруг е програмер. Кога тие ќе се вратат од работа, во најдобар случај, заедно гледаат телевизиска серија и паѓаат во кревет. Двајцата се малку со децата за време на викендот и тоа е се, на тоа им се сведува животот. Премалку време поминуваме со нашите деца – истакнува д-р Несторовиќ.

Дали бабите и дедовците се замена за родителите?
Познатиот алерголог одговара дека не е поддржувач бабите и дедовците да се грижат за децата, а за тоа има совршено објаснување. Тој наведува и кои детски години се најдобри за започнување со спорт.

– Да го предвидела тоа природата, тогаш бабите ќе раѓале деца. Бабите и дедовците се премногу попустливи и не се вистинско друштво за малите. Децата треба да бидат со своите врсници. Пред училиште, децата не треба да практикуваат групни спортови, бидејќи се прилично себични до 7-годишна возраст. Дотогаш можат да возат велосипед, но не сериозно да тренираат.

Има спортови кои бараат да започнете порано, на пример хокејот се препорачува уште од 4-годишна возраст. Сепак, препораката за тимски спортови е само после 7-8 години. Тогаш прво се создава колективниот дух, а денешната младина лесно се откажува. Има важнаулога во спортот, за детето да се осамостои да биде во конекција со другите деца – вели д-р Несторовиќ, кој понатаму објаснува дека во денешно време децата гледаат премногу американски серии и видео игри каде семејтвото многу често се прикажува како терет за детето, извор на притисоци и проблеми за него, а не негов дом, најсигурно и најпродуктивно место за детето. Тоа дете таму, во тие филмови, серии и видео игри е индивидуа сама за себе, пуст остров зависен од социјалните мрежи, без афирмација на луѓето во семејството со кои се подига и гради во животот.

– Кога носиме одлуки како поединци, тие сепак ги засегаат сите членови на нашето семејство. Кога детето ќе каже дека ќе оди во странство, тоа влијае на неговите родители и нивната судбина. Ние не сме планети во вселената кои не влијаат една на друга. Во американските серии гледаме како децата се претерано независни, одат на факултет, не одржуваат контакт со родителите, менуваат училиште, работа или едноставно се разведуваат само така, семејството не ни постои, излишно е како децата да излегле од фабрика која ги произведува, а не од семејство кое ги создало и подигнало – објаснува д-р Несторовиќ.