Всушност, Руската економија се распаѓа: „Разбиени 9 митови за „победата“ на Путин“

Додека некои веруваат дека санкциите против Русија немаат ефект, магазинот Форин полиси (ФП) го тврди спротивното.

Во опсежна анализа на моменталната состојба на руската економија, која е под строги западни санкции, магазинот издвојува девет причини зошто оние кои веруваат дека санкциите не дале резултати, всушност грешат.

„Далеку од тоа дека се неефикасни или разочарувачки, како што многумина тврдеа, меѓународните санкции и доброволните деловни повлекувања имаа разурнувачки ефект врз руската економија“, наведува Форин полиси.

Магазинот наведува дека една од клучните причини зошто постои сомнеж за ефективноста на санкциите воопшто е тоа што од Русија не доаѓаат доволно релевантни економски показатели.

Наместо тоа, се пренесуваат претерано оптимистички руски економски анализи, прогнози и проекции.

„Но, ние зборуваме за анализи кои ги црпат повеќето, ако не и сите, основни докази од периодичните економски соопштенија на самата руска влада. Тие досега се сметаа за веродостојни, но сега има одредени проблеми“, објаснува магазинот.

Списанието наведува дека економските изданија на Кремљ стануваат се поселективни – делумни и нецелосни, селективно исфрлајќи ги неповолните одредници.

Руската влада постепено задржуваше се поголем број клучни статистички податоци кои беа ажурирани на месечно ниво пред војната, вклучувајќи ги и сите податоци за надворешната трговија.

Меѓу нив се статистиките поврзани со извозот и увозот, особено со Европа.

Понатаму, има податоци за месечно производство на нафта и гас, извозни количини на стоки, прилив и одлив на капитал, задолжителни финансиски извештаи на големите компании, податоци за монетарната основа на централната банка, податоци за странски директни инвестиции, потоа податоци за кредитирање и издавање заеми и други податоци.во врска со достапноста на кредитите.

„Дури и Росавија, федералната агенција за воздушен транспорт, одеднаш престана да објавува податоци за бројот на патници на авиокомпаниите и аеродромите“, наведува Форин полиси.

Магазинот додава дека како резултат на тоа се појавиле само премногу розови економски прогнози.

Забележува и дека дури и поволните статистички податоци што се објавени се двосмислени. Причината е политичкиот притисок што го врши Кремљ за корумпиран статистички интегритет.

Затоа Форин полиси собра тим од експерти кои, користејќи приватни извори на податоци на руски јазик и директни извори на податоци, вклучувајќи податоци за потрошувачите, најави од меѓународните трговски партнери на Русија и други извори, анализираа што се случило со руската економија во петте месеци од нападот на Украина.

Во тимот беа: Франек Соколовски, Мишал Виребковски, Матеуш Каспровиќ, Мишал Борон, Јаш Бансали и Рајан Вакил.

Нивната анализа укажува на девет митови за моменталната состојба на руската економија.

Мит 1: Русија може да го пренасочи својот извоз на гас и да го продаде во Азија наместо во Европа

Според Форин полиси, оваа теза не е точна.

Помалку од 10 отсто од капацитетот на рускиот гас е течен природен гас, така што извозот на рускиот гас останува зависен од фиксните цевководни системи за пренос на гас.

Огромното мнозинство на руски гасоводи тече кон Европа.

Тие гасоводи, кои потекнуваат од западна Русија, не можат да се поврзат со посебна нова гасоводна мрежа што го поврзува источен Сибир со Азија, која содржи само 10 отсто од капацитетот на европската гасоводна мрежа.

Навистина, 16,5 милијарди кубни метри гас што Русија ги извезе во Кина минатата година претставуваа помалку од 10 отсто од 170 милијарди кубни метри природен гас што Русија ги испрати во Европа.

Понатаму, проектите за азиски гасоводи кои моментално се градат се уште се со години далеку од да станат оперативни.

Дополнително, финансирањето на овие скапи проекти за гасоводи, исто така, ја става Русија во значителна неповолна положба.

Накратко, на Русија и требаат светските пазари многу повеќе отколку што на светот му се потребни руски залихи, пишува списанието.

Не треба да се заборави дека Европа задоволуваше само 46 отсто од потребите за гас со купување гас од Русија, а Гаспром забележа пад на производството на гас во јули за 35 отсто на годишно ниво.

Значи, Русија трпи штета.

Мит 2: Бидејќи нафтата е позаменлива од гасот, Путин едноставно може да и продаде повеќе на Азија

Рускиот извоз на нафта сега го одразува и намаленото економско и геополитичко влијание на Путин.

Русија навистина се сврте кон Кина и Индија, но со невиден попуст.

Урал нафтата се продава со попуст од 35 долари, иако никогаш не дале попуст од повеќе од 5 долари, дури и за време на инвазијата на Крим во 2014 година.

Затоа, на руските нафтени танкери им требаат просечно 35 дена за да стигнат до Источна Азија, наспроти два до седум дена за да стигнат до Европа, поради што само 39 отсто од руската нафта отишла во Азија наспроти 53 отсто наменета за Европа.

Ова е големо влијание врз маржата и профитабилноста на бизнисот, каде Русија порано беше меѓу најуспешните.

Покрај тоа, руската индустрија за производство на нафта долго време се потпира на западната технологија, која, во комбинација со загубата на поранешниот примарен пазар на Русија и неговата намалена економска сила, предизвика дури и руското Министерство за енергетика да ги ревидира своите долгорочни проекции за производство на нафта надолу.

Мит 3: Русија ги надополнува изгубените западни работни места и увоз, заменувајќи ги со увоз од Азија

Рускиот увоз падна за повеќе од 50 отсто во изминатите неколку месеци.

Увозот игра важна улога во руската домашна економија.

Сочинува околу 20 отсто од БДП на Русија. Покрај тоа, тоа е важно за Русија поради клучните инпути – делови и технологија.

Кина не влезе на рускиот пазар до степен до кој многумина предвидуваа.

Според податоците на кинеската Генерална царинска управа, кинескиот извоз во Русија е намален за повеќе од 50 отсто од почетокот на годината до април.

Нагло падна од 8,1 милијарди долари на 3,8 милијарди долари.

Имајќи предвид дека Кина извезува седум пати повеќе во САД отколку во Русија, дури и кинеските компании се чини дека се позагрижени за прекршување на американските санкции отколку губење на маргиналните позиции на рускиот пазар, што ги одразува слабите економски врски на Русија со нејзината глобална трговија со партнерите, вели ФП.

Мит 4: Руската домашна потрошувачка и здравјето на потрошувачите остануваат силни

Инфлацијата во секторите кои зависат од странските синџири на снабдување во Русија скокна на 40-60 проценти.

Обемот на продажба стана исклучително мал.

Така, продажбата на странски автомобили во Русија падна за околу 95 отсто, а кај голем број компании може да се каже дека целосно е запрена.

Форин полиси пишува дека поради проблемите со снабдувањето, скоковите на цените и слабеењето на расположението на потрошувачите, логично е дека индексот што го мери расположението на руските менаџери за набавки укажува дека руската економија е во пад.

Во просек, околу 20 проценти.

Ваквиот сигнал го потврдуваат движењата на е-трговија во рамките на Yandex, како и податоците за физичката продажба на мало во Москва.

Сето ова го кажува спротивното од она што го најавува Кремљ, наведува ФП.

Мит 5: Странските компании навистина не се повлекле од Русија, а бегството на бизнисот, капиталот и талентите од Русија е преценет

Странските компании вработуваат околу 12 отсто од работната сила во Русија.

Тоа се околу пет милиони работници.

Резултатот од нивното повлекување не е само намалување на бројот на работни места, туку и намалување на економската активност на повеќе од 1.000 компании кои сочинуваат околу 40 отсто од БДП на Русија.

Тие компании го откажаа тридецениското градење економски односи на рускиот пазар.

Станува збор за масовен егзодус, кој повлекува одлив на 500.000 високообразовани експерти.

Форин полиси пишува дека дури и градоначалникот на Москва признал дека очекува големи загуби на работни места бидејќи бизнисите поминуваат низ процесот на целосно затворање.

Мит 6: Путин има буџетски суфицит благодарение на високите цени на енергијата

Министерот за финансии на Русија најави дека очекува рускиот буџет годинава да биде во дефицит од само два отсто од БДП, а не во суфицит.

Путин реши да ги искористи сите механизми на државата за да го намали падот.

Се впушти во финансиски неодржливи фискални и монетарни интервенции.

Тие вклучуваат драстично зголемување на воените трошоци и печатење пари.

Така, од почетокот на нападот на Украина, тој двојно ја зголеми понудата на пари во Русија.

Несовесното трошење на Путин очигледно ги става финансиите на Кремљ под притисок.

Сето ова не се случува поради високите цени на енергијата, бидејќи високите цени на енергијата беа и во периоди кога рускиот буџет паѓаше во дефицит.

Овде причините за тој пад се различни, пишува магазинот Форин полиси.

Мит 7: Путин има стотици милијарди долари средства за дождливи денови, така што финансиите на Кремљ веројатно нема да бидат затегнати во скоро време

Да, Русија има многу капитал на своите сметки.

Средствата на Путин за дождливите денови тежат околу 600 милијарди долари девизни резерви, акумулирани од приходите од нафта и гас.

Но, половина од таа сума – 300 милијарди долари е замрзната и недостапна во сојузничките земји: САД, ЕУ и Јапонија, а Путин нема пристап до тие пари.

Имаше дури и повици да се одземат тие 300 милијарди долари за финансирање на обновата на Украина.

Од преостанатите 300 милијарди, Путин потрошил дури 75 милијарди долари од почетокот на нападот на Украина, односно за помалку од половина година.

Критичарите истакнуваат, пишува Форин полиси, дека Путин има алтернатива.

Тоа е да се акумулираат дополнителни девизни резерви преку Газпромбанк, бидејќи централната банка е под санкции.

Иако тоа е технички точно и изводливо, магазинот пишува дека нема докази кои укажуваат на тоа дека Газпромбанк акумулира резерви.

Особено затоа што има свои кредитни обврски.

Понатаму, иако Министерството за финансии планираше да го активира долгогодишното руско буџетско правило, вишокот приходи од продажбата на нафта и гас да се канализираат во државниот фонд, Путин тоа го отфрли.

Покрај тоа, министерот за финансии Антон Силуанов предложи оваа година да се повлече една третина од неговиот имот од Националниот фонд за богатство.

Значи, ако Русија има буџетски дефицит што бара повлекување на дури една третина од нејзиниот државен фонд, додека приходите од нафта и гас се сè уште релативно силни, сите знаци укажуваат дека Кремљ би можел да остане без пари многу побрзо отколку што многумина проценуваат. додава FP.

Мит 8: Рубљата е најсилната светска валута оваа година

Поскапувањето на рубљата не е добар знак, напротив, тоа е одраз на драконската контрола на капиталот, каде Русија преку ноќ стана една од најрестриктивните земји во светот.

Ограничувања чувствуваат не само фирмите, туку и граѓаните.

На пример, граѓаните не можат да купуваат долари или да ги подигнат своите депозити во долари.

Од друга страна, Путин вештачки ја надува побарувачката преку големите извозници кои треба да купуваат рубљи, пишува ФП.

Според тоа, официјалниот курс на рубљата е погрешен.

Се тргува во драматично намалени количини во споредба со предвоените нивоа, бидејќи ликвидноста е намалена.

Според многу извештаи, голем дел од тоа поранешно тргување мигрирало на неофицијалните црни пазари на рубљата.

Дури и Банката на Русија призна, пишува Foreign Policy, дека девизниот курс е повеќе одраз на владината политика и отворен израз на трговскиот биланс на земјата, наместо ликвидни девизни пазари со кои слободно се тргува.

Мит 9: Спроведувањето на санкциите и повлекувањето на бизнисот сега во голема мера се завршени и не е потребен дополнителен економски притисок

Руската економија е сериозно оштетена, но допрва треба да дојде до моментот кога треба да си го признае тоа.

Не е точно дека процесот на повлекување на бизнисот од Русија е завршен и не е точно дека Путин се уште не заработува од извозот на нафта и гас.

Фактот дека овие процеси продолжуваат, иако во намален обем, му овозможува на Путин да одржува екстравагантни домашни трошоци и да ги прикрие структурните економски слабости.

Затоа, пишува Форин полиси, сега не е време да се притисне на кочницата.

Згора на тоа, списанието наведува дека Киевската школа за економија и меѓународната работна група Јермак-Мекфол предлагаат дополнителни мерки – комбинација од индивидуални санкции, енергетски санкции и финансиски санкции, а во тоа ги поддржува поранешниот американски амбасадор во Русија Мајкл Мекфол и експертите Тимофиј Милованов, Наталија Шаповал и Андриј Борцун.

Форин полиси заклучува дека Русија не може да најде излез од оваа ситуација се додека сојузничките земји останат обединети во одржувањето и зголемувањето на притисокот од санкциите врз Русија.

(Vecer.mk VIA)

Фото: MIKHAIL TERESHCHENKO\TASS