Кои земји би можеле да ја преживеат нуклеарната војна меѓу САД и Русија? Научниците во најновото истражување одговараат дека најголеми шанси може да имаат популацијата на Аргентина и Австралија, пишува Sunday Times.

Оваа најдетална анализа на ефектите од т.н нуклеарната зима покажа дека многу повеќе луѓе би можеле да умрат од индиректните ефекти на нуклеарната војна отколку од директните последици од нуклеарните експлозии.

Така, на пример, во годините веднаш по нуклеарниот конфликт, 5 милијарди луѓе би можеле да умрат од глад предизвикан од прашина во атмосферата, што би ја блокирало сончевата светлина, што веројатно би ги надминало жртвите предизвикани од самите смртоносни експлозии, според нова студија, како што објави Блумберг.

Анализата на Универзитетот Рутгерс во Њу Џерси се фокусираше на ефектите од намалената сончева светлина и температура врз земјоделството што би следеле по нуклеарни напади.

„Сите разбираат дека директните ефекти од нуклеарната војна би биле страшни, како што видовме во Хирошима и Нагасаки. Нашата работа покажува дека десет пати повеќе луѓе би можеле да умрат во остатокот од светот поради ефектите врз климата и земјоделството. рече еден од авторите на студијата, Алан Робок за изданието на Nature Food, во кое беше објавено делото.

Дури и помал нуклеарен конфликт би убил повеќе од милијарда луѓе

Дури и релативно помал конфликт меѓу нуклеарните сили Индија и Пакистан може да изгладне повеќе од милијарда луѓе од неуспех на земјоделските култури, повеќето од нив во земји далеку од самиот конфликт. Само експлозиите на нуклеарно оружје може да резултираат со смрт од 50 до 100 милиони луѓе.

Локален судир меѓу Индија и Пакистан би предизвикал пад на приносите за околу 7 отсто во рок од пет години, сугерира студијата, додека војната меѓу САД и Русија би предизвикала пад на производството за 90 отсто во рок од три до четири години, објави Блумберг.

„За прв пат, можевме да користиме модерни модели на клима и култури за да ги квантифицираме влијанијата за секоја земја врз основа на нивната исхрана, колку тие увезуваат и извезуваат и колку климата ќе се промени и ќе влијае на секоја култура посебно. Дали би имало храна? Во повеќето земји, одговорот е – никаде доволно блиску“, рече Робок.

Повеќето земји забележале намалување на внесот на калории за најмалку 90 проценти. Причината зошто неколку земји, како Австралија и Аргентина, како и делови од централна Африка, успеаја да го задржат внесот на калории е затоа што овие земји веќе одгледуваат поцврсти култури, како што е пченицата, во големи количини и немаат голема популација. Сепак, тие веројатно би се соочиле и со некои проблеми кои не биле ни разгледани во студијата.

„Заканата од нуклеарно оружје е закана од бомбаш самоубиец“

Некои посебни студии покажаа дека масовното гладување може да се спречи со правилно планирање. Плановите вклучуваа одгледување на печурки, алги и алги во услови на слаба сончева светлина. Сепак, брзото поставување оранжерии кои би се користеле за одгледување додека не се исчисти прашината во атмосферата би било можно само доколку земјите се подготвени за тоа.

Робок верува дека дури и ако се инвестира во такви планови, ова само по себе е опасност бидејќи луѓето ќе гледаат на употребата на нуклеарно оружје како помал ризик отколку што се мислеше. „Ако се подготвувате за тоа и мислите дека можете да преживеете нуклеарна војна, мислам дека веројатноста за нуклеарна војна се зголемува“.

„Заканата од употреба на нуклеарно оружје за одвраќање напад е закана од бомбаш самоубиец. Затоа што ако го користите, сите во вашата земја ќе умрат од глад“, рече Робок.

Студијата беше објавена откако се појави закана од конфликт меѓу САД и Русија откако рускиот претседател Владимир Путин започна инвазија на Украина. Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров во април предупреди дека постои „сериозен“ ризик од нуклеарна војна.

„Податоците ни кажуваат една работа“, вели Робок. „Мораме да спречиме да се случи нуклеарна војна“, заклучи тој.