Хенри Кисинџер, стогодишниот пророк на бруталниот 21 век и „патријарх на светската дипломатија“ – за Русија, Украина, Кина, Путин и Западот

На прашањето каков ќе биде 21 век, Хенри Кисинџер пред педесет години рече: „Тој ќе биде суров и ќе бидам среќен што нема да морам да бидам сведок во најголем дел“.

Тој беше само половина во право. Кисинџер е сè уште активен во третата деценија на 21 век, а светот е навистина брутален.

И станува се побрутално. Кисинџер, кој во петокот на 20 мај наполни 99 години, со право го нарекуваат „патријарх на светската дипломатија“.

Тој е свесен дека сегашниот конфликт меѓу Русија и Украина може да го преобликува светот каков што го знаеме и затоа вели дека „сите страни треба да започнат мировни преговори во следните два месеци“.

После тоа ќе биде предоцна.

Кога, како Хенри Кисинџер, сте сведоци на историјата речиси еден век, и сте активно вклучени во нејзиното обликување речиси 60 години, тогаш ниту војните кои на прв поглед изгледаат невозможни, ниту нивната драматизација, не ве принудуваат да се повлечете без волја и надеж, за договор, преговори и дипломатско решение.

Или како што локалниот оптимистички фатализам го сумира: „Никогаш не било, ако не било некако.“ Секогаш има решение.

Затоа беше неопходно овој стогодишник да се појави пред деловната, политичката и невладината елита во Давос за да ги потсети дека дипломатското решение е секогаш супериорно над сите други опции во конфликтот и дека, на крајот на краиштата, и победите и поразите во војната мора да се верификуваат на дипломатска маса.

Во овие месеци, повеќе од кога било досега, е валидна неговата опсервација, која ја кажал пред педесет години во разговор со тогашниот британски премиер Лорд Калахан.

Запрашан каков ќе биде 21 век, Хенри Кисинџер вели:

„Тој ќе биде суров и ќе бидам среќен што нема да морам да сведочам во најголем дел.“

Тој беше само половина во право. Кисинџер е сè уште активен во третата деценија на 21 век, а светот е навистина брутален, и станува се побрутален.

Хенри Кисинџер, кој наполни 99 години во петокот, на 20 мај, со право се смета за „патријарх на светската дипломатија.“

Тој е свесен дека тековниот конфликт меѓу Русија и Украина може да го преобликува светот каков што го знаеме и затоа “страните требаше да започнат мировни разговори во следните два месеци“.

За Кисинџер, централното прашање на светскиот поредок и меѓународната дипломатија е градењето и одржувањето на рамнотежа.

И конфликтот меѓу Русија и Украина, а потоа и одговорот на Западот, го оддалечува светот од рамнотежа, а особено од онаа што Кисинџер ја има на ум.

Како постојан современ апологет на Метерних, Кисинџер се обидува повторно да создаде светски поредок – нов Свет сојуз – заснован на конзервативни вредности, иако тој самиот ги негираше директните аналогии со Метерних.

Едно време, како советник за национална безбедност на претседателот Никсон, тој направи се што можеше за да ги спречи Советскиот Сојуз и Кина да се здружат „преку вкрстување на договорите со двете комунистички сили“.

Правилото на Кисинџер е едноставно: САД мора да имаат подобри односи со Москва и Пекинг отколку што имаат Пекинг и Москва меѓу себе.

Модерната форма на оваа равенка, сепак, е поразителна во САД: не се знае со кого Вашингтон има полоши односи, дали со Москва или со Пекинг.

Сето ова потсетува на 60-тите години, кога поранешниот американски „естаблишмент“ почна да исчезнува од историската сцена, а се појавија „странци“ како Кисинџер, кои ги презедоа уздите на надворешната политика.

Во неодамнешното интервју за Фајненшл тајмс, на прашањето дали би било во геополитички интерес на Америка да поттикне поголема дистанца меѓу Русија и Кина, Кисинџер рече:

„Геополитичката ситуација на глобално ниво ќе доживее значителни промени по завршувањето на војната во Украина. Не е природно Кина и Русија да имаат идентични интереси во сите предвидливи проблеми. Мислам дека не можеме да создадеме можни несогласувања, но мислам дека околностите ќе ги создадат. По украинската војна, Русија ќе мора да го преиспита својот однос кон Европа и НАТО. Мислам дека не е паметно да се заземе спротивставена позиција кон двајца противници на начин што ќе ги зближи. Штом ќе го прифатиме овој принцип во односите со Европа и во нашите внатрешни дискусии, мислам дека историјата ќе ни даде можности во кои можеме да примениме диференцијален пристап. Тоа не значи дека Кина и Русија ќе станат интимни пријатели на Западот, туку дека за конкретни прашања, како што ќе се појават, ја оставаме отворена можноста за поинаков пристап. Во периодот што следи, не треба да ги обединуваме Русија и Кина како составен елемент“.

Хенри Кисинџер и кинескиот претседател Си Џинпинг во Пекинг 2018 година.

Изгледа дека идеите на Кисинџер наидоа на тврди уши или неплодна земја.

Истиот ден, рускиот министер за надворешни работи Сегеј Лавров даде своевиден одговор кој во дипломатски речник укажува на можноста за обновување на односите на Русија со Западот, иако тоа беше изразено во форма на отфрлање.

„Западот прво мора да прифати дека Русија постои“, рече Лавров.

„Русија не исчезна и убеден сум дека секоја година ќе станува се посилна. Исто така, Западот мора да понуди нешто ново во форма на обновување на односите. Кога тоа ќе се случи, тогаш Русија ќе размислува за сè“.

Реал политика и ерата на медиумите

Улогата на Кисинџер во Белата куќа на Никсон (1968-1974) означи огромна промена во природата на американскиот естаблишмент, кој во минатото беше горд на своето сега архаично разбирање дека карактерот и интегритетот се поважни од брилијантноста и оригиналноста.

Поважно од самопромоцијата беше поголемото добро на владејачката класа, што секако значеше и поголемо добро на земјата.

Подемот на Кисинџер на власт, неговата способност за преобликување и прилагодување, неговото одгледување новинари, претставуваа нешто друго, нешто современо, еден поинаков вид на човек кој играше според различни правила во новото, медиумско доба.

Неговиот успех го означи крајот на „естаблишментот“ што постоеше во минатото, оној за која пишуваа Ричард Ровер и Џон Кенет Галбрајт, што значеше групи обединети не само со одредени цели и идеали, туку и со непроменливи правила на однесување.

Освен тоа, тоа го означи и доаѓањето на нов етос: карактерот и традиционалните стандарди на лојалност повеќе не беа неопходни; и уште поважно, сега може да се гледаат како слабост.

Колку човекот бил полојален, толку повеќе го оптоварувало минатото.

Хенри Кисинџер и Ричард Никсон во Белата куќа во 1973 година.

Највисоката точка на претходниот естаблишмент беше веројатно во 1960 година и изборот на Џон Ф. Кенеди за претседател на САД.

Виетнам дојде како порој во кој тогашниот естаблишмент изгуби нешто многу важно: верувањето на обичните Американци дека поседува ретка стручност што недостасува кај оние со плебско потекло.

Виетнам, меѓу другото, откри дека естаблишментот бил слабо информиран за огромни области на земјината топка, во кои, меѓу другото, била вклучена и Кина.

Елитата беше составена од луѓе кои гледаа кон Европа.

Тие го сметаа Виетнам суштински периферен и направија фатална грешка со тоа што не ја сфатија не само неефикасноста на американската технологија, туку и моќта што ги придвижи нивните противници.

Овие погрешни пресметки ги чинеа скапо нив и класата што ја претставуваа.

Кисинџер се појави како енциклопедија на ново знаење и докажана историја.

Тој знаел да ја открие Русија од Светиот сојуз, гледа дека е важна и во болшевичка форма, а уште поважна покрај најстарата светска цивилизација, која го прифатила и комунизмот.

Не е доволно да се каже дека во тоа време во Америка немаше никој кој може да формулира и понуди ново решение, кое нема да стои на стандардното клише за соочување со комунизмот.

Навистина, извалканиот и отфрлен претседател Ричард Никсон имал разбирање за новиот пристап, толку многу што си ја припишувал идејата за патување во Пекинг.

Рок од два месеци за мир во Украина

Во февруари оваа година се одбележаа 50-годишнината од посетата на Никсон на Кина.

Тоа беше голема промена во Студената војна: Кина беше одвоена од Русија.

Оттогаш работите се свртеа за 180 степени, сега Русија и Кина повторно се во многу блиски односи.

Хенри Кисинџер на Форумот за развој во Пекинг, март 2021 година.

Пред десетина дена, во интервју со уредникот на Фајненшл тајмс, Кисинџер рече дека во времето на „отварањето на Кина“, Русија беше главниот непријател, „а нашите односи со Кина беа приближно лоши колку што можеа да бидат“:

„Нашиот став при отворањето кон Кина беше дека кога имате двајца непријатели, не е паметно да се однесувате со нив исто. Она што доведе до отворање кон Кина беа тензиите што се развија автономно меѓу неа и Русија. Поранешниот шеф на државата на Советскиот Сојуз Леонид Брежњев не можеше да замисли дека Кина и САД можат да се зближат. Но, Мао, и покрај неговото идеолошко непријателство, беше подготвен да започне разговори. Во принцип, сегашниот кинеско-руски сојуз е против стекнатите американски интереси, но сега е воспоставен. Сепак, не ми се чини дека тоа е суштински постојана врска“, изјави Кисинџер.

Говорејќи за подемот на Кина, Кисинџер се осврна и на неговото искуство во преговорите со Пекинг:

„Кога отворивме дипломатски односи со Кина во 1970-тите, го направивме тоа со чувство дека започнуваме трајни односи. Тогаш беше сосема поинаку. Денес Кина е моќна сила со значајни економски и стратешки интереси. Како САД и Кина ќе ги водат своите односи во наредните години ќе зависи од трпението и дипломатијата на нивните лидери“.

Хенри Кисинџер, исто така, сугерираше дека денешниот спротивен аспект на односите меѓу САД и Кина треба да се ублажи и дека треба да се следат заедничките интереси.

„САД мора да разберат дека стратешките и техничките надлежности на Кина еволуирале“, рече тој, додавајќи дека „дипломатските преговори мора да бидат чувствителни, засновани на реалноста и еднострано да се стремат кон мир“.

Американскиот претседател Џо Вајден во Токио, 24 мај 2022 година.

Токму зближувањето на Кисинџер со Кина на Мао го научи на скептицизам за вредностите на идеологијата во надворешната политика и ја зајакна неговата позиција дека може да се најдат заеднички интереси без оглед на идеолошката ексклузивност.

Затоа тој смета дека е паметно да се работи на што поскоро завршување на руско-украинскиот конфликт.

Како што рече уште во 2007 година, потоа во 2014 година, а потоа повтори во 2017 година:

„Украина треба да биде мост меѓу Европа и Русија. Денес, како што се преобликуваат односите во светот, можеме да влеземе во простор каде што линијата на поделба е повторно нацртана и каде Русија е целосно изолирана. Сега се соочуваме со ситуација во која Русија може целосно да се отуѓи од Европа и да бара траен сојуз на друго место“, рече Кисинџер.

„Ова може да доведе до дипломатски растојанија слични на Студената војна, што ќе не врати со децении наназад. Треба да се стремиме кон долгорочен мир“.

Украински јазол

На отворањето на овонеделниот самит во Давос, Швајцарија, украинскиот претседател Володимир Зеленски објасни дека бруталната сила повторно ќе завладее со светот доколку се дозволи руската инвазија на Украина да остане без воен одговор бидејќи „не го интересираат нашите мисли“, а бруталната сила… не зборува, убива“, Хенри Кисинџер рече дека би било „фатално“ Западот да биде погоден од „актуелното расположение“ и да ја заборави позицијата на Русија на моќ во Европа.

Тој објасни дека Русија е „суштински дел од Европа“ повеќе од четири века, истакнувајќи дека европските лидери „не смеат да ги изгубат од вид долгорочните односи“ или на друг начин ризикуваат да ја стават Русија во постојан сојуз со Кина.

Володимир Зеленски во Давос, 23 мај 2022 година.

Кисинџер додаде дека Русија не само што е дел од Европа веќе 400 години, туку дека во клучните моменти била гарант за одржување на рамнотежата на силите на Стариот континент.

Тој исто така рече:

„Се надевам дека Украинците со мудрост ќе го измерат херојството што го покажаа… Преговорите мора да почнат во следните два месеци, бидејќи во спротивно ќе се создадат тензии кои нема да можат така лесно да ги надминат. Идеално, линијата на поделба треба да биде враќање на претходната состојба на работите. Инсистирањето на продолжување на војната по тие два месеци нема да доведе до слобода на Украина, туку до нова војна против самата Русија“, рече тој.

За време на разговорите Кисинџер изјави и дека поразот на Русите ќе биде фатален за Западот бидејќи ќе доведе до реорганизација на европската хиерархија на моќ.

Многумина ова го сфатија како повик до Западот да изврши притисок врз Украина да попушти пред барањата на Москва.

По говорот на Кисинџер во Давос, каде тој ги повтори своите ставови за украинската криза, украинскиот претседател Зеленски реагираше во остра реакција на говорот на Кисинџер како тој да и се обраќа на публиката на Хитлер во 1938 година во Минхен.

„Изгледа дека календарот на господинот Кисинџер не е 2022 година, туку 1938 година, а тој мислеше дека разговара со публиката не во Давос, туку во тогашниот Минхен“, рече тој.

Хенри Кисинџер во срдечен разговор, Берлин 2001 година

Пријателство со Путин

Односот на Кисинџер со Путиновата Русија, па дури и со самиот Путин е исклучителен во многу аспекти.

Владимир Путин се сретнал со Хенри Кисинџер дваесетина пати.

Тие првпат се виделе пред повеќе од триесет години, кога Путин работел во Санкт Петербург во тимот на тогашниот прозападен и либерален градоначалник Анатолиј Собчак и бил задолжен за меѓународна соработка.

На почетокот на 1990-тите Владимир Путин го пречека Кисинџер на аеродромот, па заедно отпатуваа речиси еден час до хотелот во кој престојуваше гостинот.

Имаа можност да разговараат и добро да се запознаат.

На Кисинџер му се допадна тоа што знае да зборува германски, но тоа ја зголеми и неговата љубопитност, бидејќи почувствува дека неговиот домаќин е разузнавач со искуство во Германија.

Путин детално ја опиша оваа средба во својата прва книга „Во прво лице“.

Како што зборуваа за минатото, се покажа дека се еден вид на колеги: и двајцата ја започнале својата кариера во разузнавачката служба.

Владимир Путин и Хенри Кисинџер во Њујорк во 2003 година.

„Кисинџер е многу интересна личност, тој е многу паметен и особено го почитувам. Кога се сретнавме, тоа беше во Санкт Петербург, некаде на почетокот на 90-тите, го чекав на аеродром. Ме праша каде работам. Почнав да набројувам, но без да му кажам, се разбира, за конкретните институции во кои работев. Тој беше категоричен: „Пред тоа, а пред тоа? На крајот ме исцеди: „Работев во разузнавачката служба, во советската разузнавачка служба.“ Ме погледна и рече: „Сите пристојни луѓе почнале во разузнавачката служба – и јас исто“, рече тој тогаш.

Така, нивната комуникација започна со неформална нота, која им овозможи да одржуваат однос на почит еден кон друг во иднина.

Подоцна во Русија дури се појавија шпекулации дека Кисинџер на некој начин придонел за подемот на Путин во Кремљ.

Да се разбере Путин

Во одличното интервју со Џефри Голдберг за Атлантик во 2016 година, Кисинџер направи претходен попис на американските грешки кон Русија.

„За да се разбере Путин, мора да се чита Достоевски, а не Мајн Кампф“, рече тој тогаш, индиректно одговарајќи на омилените споредби меѓу претставниците на Обама за Путин и Хитлер.

„Тој знае дека Русија е многу послаба отколку што беше порано. Многу послаба од САД. Сепак, тој е шеф на државата кој со векови се гордее со својата империјална големина, но изгуби 300 години од империјалната историја по распадот на Советскиот Сојуз. Русија се соочува со закани на секој дел од нејзината граница: демографски кошмар на границата со Кина; идеолошки кошмар во форма на радикален ислам долж јужната граница; а на Запад – Европа, во која Москва гледа историски предизвик. Русија сака да биде препознаена како голема сила. Сака да ја третираат како рамноправна, а не како слугинка во системот што го смисли Америка“.

Кисинџер и Путин во Москва во 2017 година

„Идејата дека Русија може органски да стане членка на НАТО е побиена од искуството на историјата“, рече тогаш Кисинџер.

„Русија ја изградија цареви кои рекоа: „Ова мочуриште ќе биде градот Одеса или градот Санкт Петербург“. Тие опстанале со векови под Монголите. Шведскиот крал Чарлс XII дошол во Русија мислејќи дека лесно ќе ѝ го наметне шведскиот поредок на Москва. Но, тие открија дека руските селани ги палат своите посеви за да ги лишат напаѓачите од храна. Тие попрво би гладуваат отколку да дозволат нивната земја да им биде преземена. Карл маршираше низ цела Европа, но никогаш не видел нешто слично. Неговите војници беа принудени да одат на југ во Украина за да преживеат, каде на крајот беа поразени“.

„Малку земји во историјата воделе повеќе војни од Русија во нејзината вечна потрага да го зачува својот статус и безбедност. Но, во критичните моменти Русија беше таа што ја одржуваше рамнотежата во светот, кршејќи ги силите кои се обидоа да го уништат. Го заштити светот од Монголите, од Шведска во 18 век, од Наполеон во 19 век и од Хитлер во 20 век. И денес Русија е од големо значење во борбата против радикалниот ислам“.

„Сето ова го кажувам за да нагласам дека Русија не може да се воведе во меѓународниот систем преку нејзина трансформација. Тоа е уникатно и сложено општество. Прашањето за Русија треба да се реши со исклучување на воените опции и таа да го задржи своето историско достоинство. Но, Русија мора да научи и поука: почит не може да се стекне со еднострани барања или демонстрации на сила“, анализираше тогаш Кисинџер.

Нуклеарна централа во Запорожје, 1 мај 2022 година

Црвените линии на Путин

Запрашан за зачестеноста на средбите со Путин, Кисинџер неодамна рече дека тој се среќавал со Путин „како студент по меѓународни односи“, приближно еднаш годишно во период од можеби 15 години, чисто заради академски стратешки дискусии.

„Мислев дека неговите основни верувања се еден вид мистична вера во руската историја. Исто така, мислам дека тој се чувствуваше навреден во таа смисла, не поради нешто што направивме на почетокот, туку поради овој огромен јаз што се отвори меѓу Европа и Истокот. Беше навреден и се чувствуваше загрозен, бидејќи на Русија и се закануваше повлекување на целото подрачје во НАТО. Но, не предвидував напад од оваа големина и обид за преземање на меѓународно призната земја“.

„Путин, смета Кисинџер, погрешно ја процени ситуацијата со која се соочи на меѓународно ниво и очигледно погрешно ја пресметал способноста на Русија да реализира толку голем потфат.“

“Но, кога ќе дојде време за решение, сите треба да имаат предвид, смета Кисинџер, дека нема да се вратиме на претходната позиција, туку на позиција која ќе биде различна за Русија поради се – а не затоа што ние тоа го бараме, туку затоа што самата Русија произведе таква позиција“.

Кисинџер и Путин 2006 година

Во разговор со Фајненшл Тајмс се одржа следниов дијалог:

ФТ: „Веројатно имате повеќе искуство од кој било друг жив дипломат и политичар во тоа како да го менаџирате конфликтот меѓу две нуклеарно вооружени суперсили. Но, како го гледате денешниот нуклеарен јазик, кој доаѓа од Путин и луѓето околу него, во однос на заканата со која се соочуваме денес?“

ХК: „Сега сме соочени со технологии каде што брзината на размена, суптилноста на пронајдоците, можат да предизвикаат нивоа на катастрофа што не беа ни замисливи порано. Чуден аспект на сегашната ситуација е тоа што оружјето се множи на двете страни и дека нивната софистицираност се зголемува секоја година. Но, речиси и да нема меѓународна дебата за тоа што би се случило доколку ова оружје навистина се употреби. Мојот апел генерално, од која страна и да сте, е да разберете дека сега живееме во сосема нова ера… Како што технологијата се шири низ светот, така и на дипломатијата и на војната ќе им треба различна содржина, а тоа ќе биде предизвик.”

Хенри Кисинџер во Давос 2017.

Што се однесува до руската воена нуклеарна доктрина дека Русија ќе одговори со нуклеарно оружје доколку почувствува дека режимот е под егзистенцијална закана и „црвените линии“ на Путин во оваа ситуација, Кисинџер смета дека во сите кризи треба да се обидеме да разбереме која е внатрешната црвена линија.

„Очигледно прашање е до кога ќе продолжи овој конфликт и колку има простор за понатамошна ескалација? Или Путин ја достигна границата на своите способности и мора да одлучи во кој момент ескалацијата на војната ќе го доведе руското општество до точка што ќе ја ограничи неговата способност да води меѓународна политика како голема сила во иднина. Немам предвидувања кога Путин ќе стигне до таа точка. Кога станува збор, дали ситуацијата ќе ескалира со преминување во категорија на оружје кое никогаш не било употребено во 70 години постоење? Доколку се премине таа граница, тоа ќе биде исклучително важен настан бидејќи не сме доживеале глобално какви би биле следните линии на поделба“, рече Кисинџер.

За политиката на Бајден, која претставува голем геополитички предизвик како „конфликт на демократијата против автократијата“, Кисинџер вели дека „треба да бидеме свесни за разликите во идеологијата и толкувањата што постојат, но ние треба да ја искористиме свесноста за ова за да ја примениме во нашата сопствена анализа за важноста на прашањата додека тие се појавуваат, а не да се направи фундаментално прашање на конфронтација, освен ако не сме подготвени промената на режимот да ја направиме главна цел на нашата политика“.

Клаус Шваб во разговор со Кисинџер во Давос во 2022 година.

Хенри Кисинџер го чека својот 100-ти роденден, а етаблишментот во кој некогаш беше дел сега речиси целосно исчезна.

На неодамнешната вечера, Кисинџер и група колеги разговараа за слабостите во модерна Америка.

Некој рече дека проблемот во земјата е падот на нејзината елита, исчезнувањето на естаблишментот што некогаш го претставувал Кисинџер.

Пол Вокер, поранешен претседател на Федералните резерви, го погледна Кисинџер и го праша “дали мисли дека тоа е вистина, дека елитата е во опаѓање?

„Не“, рече Кисинџер, застанувајќи за момент и додаде:

„Но, вистина е дека станувам многу осамен“.

(Vecer.mk VIA)