Тоа беше на 9 јуни 2021 година, кога пратката со ознака „фин аспарагус“ беше натоварена во камион со приколка тешка 18 тони од градот Трухило, северозападно Перу. Планот беше камионот да стигне до комерцијалното пристаниште Калао, најважното во земјата, кое се наоѓа во Лима.

Таму бродот, чија крајна дестинација беше пристаништето во Ротердам, Холандија, чекаше пратка со зеленчук. Но, товарот не го напушти пристаништето во јужноамериканската земја.

Агентите на Дирекцијата за борба против дрогата (Дирандро) на перуанската национална полиција успеале да откријат дека аспарагусот бил контаминиран со супстанца за која се покажало дека е течен кокаин.

„Дрогата во Хуалага (северен Перу) би можела да чини 500 или 700 долари, така што во Лима веќе има вредност од 1.300 долари и пристигнува на пристаниште во Европа по цена од 40.000 долари за килограм“, објаснува директорот на Дирандра, Дени Родригез. .

Откриле два тони дрога, проценета на 77 милиони долари.

Родригез вели дека во пирамидата на оваа трговија со кокаин имало двајца албански државјани: Мало Франк познат како „Пелао“ и Мета Гентјан попознат како „Барбас“.

И двајцата влегле во Перу легално, како туристи преку границата со Еквадор, но Дирандро ги надгледувал за време на нивниот престој во земјата.

„Овие Албанци се задолжени за финансиска и логистичка поддршка во операцијата за илегална трговија со дрога на територијата на Перу“, вели Родригез.

Иако не се многубројни, не е новост дека има мажи со албанско потекло во земјите од Латинска Америка каде што работат картели за производство и трговија со дрога во Латинска Америка. Од 2000-тите, членовите на семејните кланови на таканаречената „албанска мафија“ патуваат во регионот на Латинска Америка за да го прошират својот бизнис во Европа.

„Албанските криминални кланови се во Латинска Америка поради една причина: да купат евтин кокаин“, вели истражителот на InsightCrime, Алесандро Форд.

Во најмалку последните две децении, Албанците воспоставија контакти со картели и групи за шверц на дрога во земји како Колумбија, Еквадор, Мексико и Перу. Без потреба да управуваат со голем број луѓе и да поседуваат оружје од висок калибар, како латиноамериканските картели, тие склучуваа профитабилни зделки со криминалните групи од тие земји.

Нивната функција е да бидат деловни врски, затворање зделки, логистика. „Никогаш нема да видите во Латинска Америка вооружен конвој на албанската мафија, освен чуварите кои нудат заштита“, објаснува Виктор Санчез, мексикански истражител за организиран криминал.

Нивната моќ лежи во заедничката контрола со другите мафии, како што е италијанската, на пристаништата во Европа преку кои влегува дрога и нелегални производи.

Зошто Албанци?

Албанија е историски трговски коридор меѓу Азија и Европа на Балканскиот Полуостров. „Кога падна комунизмот, Албанија, заедно со поранешниот Советски Сојуз, доживеа драматично зголемување на организираниот криминал“, објаснува Форд.

Од илегалната трговија со хероин и оружје до цигари и луѓе, „албанските криминални кланови шверцуваа сè“, вели истражувачот. Во раните 2000-ти, Албанците почнаа да се поврзуваат со италијанската мафија. Особено, тие биле поврзани со кланови во Ндрангета, моќна криминална организација во јужна Италија.

„Меѓутоа, Албанците набрзо испратија емисари во Латинска Америка за да преговараат за купување на евтин кокаин на големо. Овие луѓе се населиле главно во два пристанишни града на Пацификот: Гвајакил во Еквадор и, во помала мера, Кала во Перу“, објаснува Форд.

Оттогаш, тие имаат воспоставено контакти во други земји кои произведуваат дрога, како што се Боливија, Колумбија и Мексико.  Албанската мафија не е само една група, туку има неколку кланови низ Европа, велат експертите. Најистакнатата организација, која собира неколку кланови, се нарекува Бело компанија.

Има пипала во различни земји, како што се Велика Британија, Холандија, Белгија, Франција, Шпанија, Португалија, Италија и Германија.

„Таа многу години функционира како еден вид дијаспора, слична на италијанските мафијашки групи како Коза Ностра, Камора и Ла Ндрангета“, објаснува Санчез. Она што го направи албанската мафија беше да започне колонизација на други земји со подобар животен стандард.

„И тогаш албанските имигранти се здружуваат како своевидно семејство и почнуваат да ги контролираат илегалните пазари.

Операциите на Компанија Бело одамна завршија во пристаништата како Ротердам. Компанијата Бело ја консолидираше својата моќ во последните дваесет години. Меѓутоа, во 2020 година, Интерпол спроведе голема операција во 10 европски земји што доведе до апсење на 20 истакнати членови. Тоа беше тежок удар за семејните кланови.

Според Агенцијата за полициска соработка на Европската унија (Европол), албанската мафија одлучила да го покрие целиот синџир на продажба на дрога: „од организирање големи пратки директно од Јужна Америка до дистрибуција низ Европа“.

За да го постигнат ова, клановите успеале да ја контролираат илегалната трговија во пристаништата Ротердам (Холандија) и Антверпен (Белгија), од каде што дистрибуираат дрога и се занимаваат со илегална трговија.

Во 2020 година, Европол и нанесе голем удар на Компанија Бело, апсејќи неколку нејзини водачи. Европол објави дека компанијата Бело перела пари преку „алтернативен таен систем за дознаки од кинеско потекло, познат како систем fei ch’ien“.

„Како и системот за трансфер Хавала, луѓето кои користат Феи Чиен депонираат износ во мрежната „агенција“ во една земја. Друг оператор ја повлекува еквивалентната сума на друго место во светот и ја проследува до наменетиот примач.

Така, „не оставајќи им трага од докази на истражителите“, тие со години переле милиони евра, пишува Би-Би-Си во својата тема за патиштата и организацијата на албанската нарко мафија.

Откако финансискиот пад во 1990-тите доведе до широко распространета сиромаштија и граѓански хаос, помладите генерации во Албанија се најдоа заробени под мрежата на сиромаштија и корупција. За некои од нив трговијата со дрога нуди бегство од сиромашните предградија на Тирана.

Иако, шверцот со дрога не е ништо ново овде; тоа е трговија што трае многу долго во Албанија. И покрај тоа што е членка на НАТО и блиску до влез во Европската унија, Албанија стана првата земја на дрога во Европа. Според дефиницијата на Меѓународниот монетарен фонд, нарко-држава е земја во која трговијата со дрога навлезе во сите институции на системот, како што се Венецуела, Гвинеја-Бисао и – Албанија.

Во 2018 година, американската администрација ја опиша Албанија како дом на „неконтролирана корупција, слаби институции и транспарентни државни граници“, трговија со дрога, даночно затајување, шверц на луѓе како најпрофитабилно злосторство во земјата. Овде дрогата е „голем бизнис“.