Cult

20 јануари 2018

Ако сакаш да победиш - не смееш да загубиш

Ако човек каже дека црниот хумор и сарказмот на стрип серијата Алан Форд десетина години беа омилени кај интелектуалците ќе каже вистина но, не сосема. Кога ќе се посочи дека нешто е избор на...

Прво беше Чехов, а потоа дојде Холивуд

Времињата навистина се менуваат, се појавуваат нови јунаци на новите генерации но, постојат нешта кои се тука отсекогаш и засекогаш, и луѓе кои имале талент трајните нешта кои ги создаваат и менуваат луѓето да ги...

Смрт како порачана

 Мерлин Монро е една од најголемите икони на филмот од дваесеттиот век. Лик кој го надминува филмот кому се посветила, модата и гламурот од кој била зависна, сексот и пороците на кои им робувала...

19 јануари 2018

Нафтата владее: Од Рокфелер до ИСИС

 Милиони луѓе, особено од земјите кои не се богати, посакуваат решение во еден миг, за се одеднаш - еден ден и кај нив да биде пронајдена нафта, да живет и уживаат како богатите во Катар, Кувајт, Саудиска Арабија...

18 јануари 2018

Предавството и последните денови на Че Гевара

Нема политички лик, легенда слична на Че - обожаван од комунистите, мит кај западниот свет, меѓу Американците и Европјаните, но и Русите... само еден е тоа: Ернесто Че Гевара!...

17 јануари 2018

Темната страна на месечината

На 21 јули 1969 година, во 02 часот и 56 минути по источноамериканско време (УТЦ) американскиот космонаут Нил Армстронг стапна на Месечината, и ја изговори реченицата: "Ова е мал чекор за...

12 јануари 2018

Кој ќе го разбере него, ја разбрал Русија

"Чувствивам дека нема жив да го дочекам јануари. Ако бидам убиен од обични завереници, некој од моите браќа селани, нема за што да се грижите и ќе владете уште сто години. Но, ако умрам од рака на некој од...

Допир со божествената моќ. Толку далеку од сите, а толку блиску до небото

Тесла е тајна. Ретко видена големина, со скриена биографија, и нераскажана приказна за еден од најголемите умови на денешниот свет, онаков каков што сега го знаеме. Владимир Пиштало...

Лејди Ди. Живот на прицеза, и мистериозен крај на љубовница

Таа е медиумска звезда од историски размери, создавана за да биде тоа, но тоа и да остане по смртта. А принцезата Дајана, или Лејди Ди, умре млада, почитувана како ретко кој член...

26 декември 2017

Создаден од сон и патувања, за потоа да сонуваат оние кои го читаат

Што е тоа толку привлечно, култно и мангупски во цртаниот јунак Корто Малтезе штом со таква моќ, веќе со децении, на него се лепат цели генерации. И, остануваат залепени од средношколци до урбани...

11 декември 2017

Кога некој е волшебник, од обичното да создаде возвишено. Да создаде поп арт

Постојат луѓе кои или ги сакате, или ги мразите. Нема средина, или незаинтересираност. Енди Ворхол е еден од нив.

Енди Ворхол (Andy Warholе) е еден од оние кои го менувале...

Секој има свој почеток, па така и Бјело дугме. Но, тие немаат крај

Во април 2011 година, на Универзитетот Колумбија во САД, е одржана проекција на филмот Бјело дугме. Прикажан е на Хариман институтот за европски студии, и тоа е прва проекција на филм од просторите...

Шафхаузен, господски часовник

Велат дека овие години се клучни за иднината на класичните, механички часовници. Доколку ја преживеат инвазијата на пластичните мерачи време, Smart watch, Apple Watch поврзани со...

Зошто Чарли Чаплин бил несреќен, и суров кон жените

Чарли Чаплин (Charles Spencer Chaplin) е лик кој по својата слава и општопознатост и препознатливост е рамен на ликовите на Ајнштајн, Че Гевара, Стив Џобс, Наполеон, Мерлин Монро...

10 декември 2017

БНД - дете од брак помеѓу Вашингтон и генералите на Вермахтот

Нацизмот загуби, но не и нацистите. Многумина од нив, иако имале офицерски и влијателни улоги во германската нацистичка армија за време на Втората светска војна, по војната бea слободни и политички активни. Некои...