Земјотресот се случи во 19 часот и 3 минути, а според Јапонската метеоролошка агенција епицентарот бил на длабочина од околу 50 километри од источниот брег на Чиба.

Не се регистрирани нарушувања во нуклеарната централа Токаи 2, лоцирана во Ибараки, североисточно од Токио, објави нејзиниот оператор.