Додека последните тимови за пребарување и спасување ги ставија своите чизми и шаторскиот камп во базниот камп и  завршија за оваа година, експертите за искачување велат дека неколку од 17-те луѓе кои загинаа или се исчезнати или се претпоставува дека се мртви оваа сезона, можеле да го избегнат тоа.

„Оваа сезона генерално беше многу лоша“, рече организаторот на експедицијата Мингма Ѓалје Шерпа, од Imagine Nepal Trek and Expedition, чиј тим е одговорен за отворање на патеката до врвот. „Главната причина е што времето беше екстремно студено, но имаше и невнимание“, додаде тој.

Во изминатите сезони се регистрирани повеќе смртни случаи, но тие бројки вклучуваат неколку смртни случаи во индивидуални катастрофи од големи размери. Во 2014 година, лавина уби 16 непалски водичи, а искачувањето потоа беше прекинато.

Најсмртоносната сезона беше 2015 година, кога најмалку 18 луѓе загинаа во земјотрес во кој загинаа речиси 9.000 луѓе низ Непал. Сезонава загинаа 12 лица, а петмина се водат за исчезнати.

Десетмина од нив биле странци, што е најголем регистриран број на такви жртви, како и седуммина Непалци: водичи, работници и еден планинар. Околу пет алпинисти годишно умираат на патеките со недостаток на кислород до ледениот врв висок 8.849 метри.

Непал издаде рекордни 478 дозволи за странски клиенти оваа сезона, со околу 600 планинари и водичи кои стигнаа до врвот, што доведе некои да сугерираат дека тој број треба да се намали.