Хрват кој се борел во украинската армија и бил заробен од руските сили при неговото повлекување од Мариупол, му изјавил на новинарот на Радио и телевизија на Република Српска, Даниел Симиќ, дека се чувствува добро и дека руските војници добро се однесуваат со него, пренесува Индекс.хр

Тој вели дека на украинска страна се борат повеќе странски државјани, меѓу кои и Хрвати. Тој испрати порака и до семејството во Хрватска.

„Добро сум, ме хранат, спијам на суво, не сум жеден. Кога ми треба лекарска помош ми ја даваат, тие се однесуваат многу подобро со мене отколку што сум видел како нивните заробеници некогаш се лекуваат“, тој кажа.

„Слушнав дека во Азов има многу Хрвати“

Тој вели дека во неговиот баталјон имало Британци и Американци. Не бил во директен контакт со припадниците на Азов, но, вели, слушнал дека во нивните единици се борат голем број Хрвати.

„Јас лично не знам, а имам слушнато дека има многу Хрвати, многу луѓе кои ја имаат оваа усташка идеологија од Татковинската војна и млади луѓе кои биле вака воспитани од нивните родители. Тоа го знам за нив,” тој рече.

Во текот на разговорот, затвореникот исто така рече дека жали поради одлуката на овој чекор и апелираше до сите кои размислуваат да се приклучат на војната во Украина да не го прават тоа.

Фото: Screenshot: RTRS