Казна од неколку милијарди долари, која е изрчена од кинески регулатори на Алибаба, потикнат е растот на акциите на овој гигант во е- трговија. Доколку 2,8 милијарди долари 4% од неговата заработувачка (провизија за продажба на стока преку Алибаба сервиси) се зборува дека Алибаба од провизија заработил во 2017 година 70 милијарди дилари.

Колку ли во тој случај бил прометот на овој систем.

Со тоа знатно е зголемено богатството на оснивачот на компанијата Џек Ма.

Акциите на Алибаба, кои котираат на Хонгкошката берза рипнале за два дена поред, при што напредувале за 0,5 посто, откако претходниот скок од преку 6,0 проценти, додека на Вол Стридт се кренале за повеќе од 9,0 отсто, најмногу во последните четири години, пренесува Раша тудеј.

Раст на вредноста на Алибаба бил бериќетен за основачот на кинескиот интернет див, Џек Ма, чија нето вредност спрема “Блумберг“ индексот на милијардерот, за само еден ден рипнала за 2,3 милијарди долари достигнувајќи 52,1 милијарди долари.

Тој моментално е 25. најбогат човек во свет и трет најбогат во Кина.

Кинеските пазарни регулатори му изрекле на Алибаба парична казна од 18 милијарди јуани (2,8 милијарди долари) што е еднакво удел од 4,0 посто приход на компанијата остварени во 2019 година.

Иако е висока, оваа казна е сепак помала од максимална можна која се предвидува во кинескиот закон.

Кинескиот регулатор пресудата ја донел со образложение дека Алибаба применувал антиконкурентска пракса условувајќи ги трговците стоката и услугите кои продаваат преку нивните онлајн мрези неможат да понудат на ривалските платформи за е-трговија.

Алибаба веднаш прифатил да ја плати казната и ветил дека ќе обезбеди отворено оперативно окружување за своите трговци и партнери