Безбедносните сили на Мјанмар пукаа кон демонстрантите и убија најмалку 50 луѓе кога, предводејќи воена парада, Врховниот генерал вети дека војската ќе го заштити народот и ќе се бори против демократијата.

Демонстрантите против воениот удар на 1 февруари, денот кога војската го слави Денот на вооружените сили, излегоа на улиците во Јангон, Мандалај и другите градови, игнорирајќи го предупредувањето дека може да бидат „застрелани во главата и грбот“.

Меѓу жртвите има 13 убиени во вториот по големина град Мандалај, и 9 во блискиот регион Сагаинг и 7 во трговскиот главен град Јангон.

Другите жртви биле убиени во округот Исеин, Лахио и Хопин и регионот Баго.

Вчера на телевизија војската упати предупредување: Треба да научите од трагедијата на претходните смртни случаи, може да бидете застрелани Властите сакаат да го заштитат народот и да го вратат мирот во земјата.

makfax.com.mk