ФСБ не кажува во кој дел од земјата биле уапсени наводните шпиони и кога точно.

Според соопштението, двајцата уапсени „пристигнале во Русија за да соберат информации и да фотографираат и снимаат витални стратешки објекти и транспортна инфраструктура“.

Во возилото што го користеле пријавените биле пронајдени оружје, скратена пушка и митралез и опрема за лична заштита.

ФСБ тврди дека двајцата уапсени биле регрутирани од украинската безбедносна служба СБУ за 10.000 американски долари.

Третиот наводен агент е уапсен на дело со две импровизирани експлозивни направи што одговараат на експлозив од 1,5 килограми ТНТ. Тој илегално ја преминал руската граница, се вели во соопштението.