Русија пријавила случаи заразени со новата варјанта корона вирус за која се верува дека е позразен од делата сојот при рекорден број заразени и починати што ги принудило властите повторно да воведат рестриктивни санитарни мерки, јавува Радио Слободна Европа.

Можно е варијанта AY.4.2 на големо да се прошири, рекол виш истражувач и ментор во Rospotrebnadzor, Камил Кафизов.

Тој додал дека новата варијанта може да ја подигне стапката на нови случаи на ковид -19, дури и да го замени делта сојот, иако како што навел, процесот вероватно ќе биде забавен.

Русија има далеку најголем и официјален број на смртни случаи од ковид-19 во Европа и четврти во светот.