Тестирањето на вакцината „Спутник лајт“ започна во Русија.

Првите учесници во испитувањето биле вакцинирани во Москва, изјави денеска заменик-градоначалничката на Москва задолжена за прашања од социјалниот развој, Анастасија Ракова.

„Во однос на тоа како волонтерите ќе поминуваат на прегледите, и обемот на вакцинацијата ќе се зголемува. Апликациите се поднесуваат активно, 490 лица го поминале медицинскиот преглед за два дена“, рече Ракова.

Таа потсети дека волонтер може да биде секој постар од 18 години кој не бил болен и не страдал од корона, не примил вакцини во текот на последниот месец, нема антитела на коронавирус, нема алергиска реакција и хронични болести.

Бремените жени и доилките не можат да учествуваат во тестирањето, пренесува новинската агенција „Спутник“.

makfax.com.mk