Демократите и републиканците во американскиот Сенат гласаа за повикување сведоци на судењето на поранешниот претседател на САД, Доналд Трамп. Се согласија изјавата на републиканката Џејми Херера Батлер, за телефонскиот повик на Трамп со водечкиот републиканец Мекарти за време на нападот врз Капитол да биде прифатена како доказ.

Договорот следеше по хаотичното гласање на кое повикот на сведоци беше прифатен со 55 наспроти 45 гласови.

Батлер е една од десетте републиканци кои минатиот месец гласаа со демократите во Претставничкиот дом за да го потврдат обвинението против Трамп.

„ Па, Кевин, се чини дека тие луѓе повеќе се грижат за изборите отколку вие“, вели Батлер во изјавата, цитирајќи го Трамп.

Според неа, Трамп првично негирал дека неговите приврзаници биле вклучени во нападот, тврдејќи дека станува збор за толпа од редовите на левичарската Антифа, која Мекарти ја отфрлил како лажно тврдење.

Веста за тој телефонски повик се појави неколку часа пред судењето на Трамп кое требаше да продолжи во сабота пред Сенатот кој е поделен околу тоа дали поранешниот претседател треба да биде прогласен за виновен за поттикнување на востанието.

Откако се согласија да ја признаат изјавата како доказ, двете страни имаат по два часа да ги изнесат своите аргументи пред сенаторите да гласаат дали да го осудат Трамп.


makfax.com.mk