Луѓето ширум САД славеа во вторникот откако поранешниот полицаец Дерек Шовин, обвинет за убиството на Афроамериканецот Џорџ Флојд, беше прогласен за виновен по сите три точки – убиство од втор степен, убиство од трет степен и убиство од втор степен од небрежност.

Стотици луѓе се собраа во вторникот пред судницата во Минеаполис каде што трпеливо чекаа да дојде пресудата, која пристигна по десетчасовно дебатирање.

Нивните навивања и извици можеа да се слушнат во судницата откако Шовин беше прогласен за виновен. Снимките од местото на настанот покажуваат дека насобраните главно молчеле, сè додека некој не извикал: „Тој е виновен! Тој е виновен!“

Тие почнале да скокаат од радост а имало и солзи. Еден од нив ги замолкнал и извикал: „Дерек Шовин е прогласен за виновен!“

Прославата продолжила со огномет до доцна во ноќта на плоштадот Џорџ Флојд, спомен-местото на раскрсницата од Источната 38-ма улица и авенијата Чикаго во Минеаполис.

makfax.com.mk