Сателитите на САД снимија многу повеќе неидентификувани летечки објекти (НЛО) ширум светот отколку што ѝ беа објавени на јавноста, изјави Џон Ратклиф, поранешен директор на националната разузнавачка служба во администрацијата на Доналд Трамп.

Во време кога се очекуваат извештаи од Пентагон, ЦИА и други разузнавачки агенции, кои до 1 јуни мора да објават тајни досиеја за блиски средби со НЛО, Ретклиф рече дека извештајот ќе открие невидени случаи забележани низ целиот свет.

„Искрено, има повеќе средби со НЛО отколку што ѝ беа најавени на јавноста. Многумина се некласифицирани. Тие биле забележани од пилоти, морнари или биле снимени на сателитски снимки, а нивното однесување е тешко да се објасни. Невообичаено движење, понекогаш побрзо од брзината на звукот и без кршење на звучниот ѕид“ рече тој.

Кога ќе се појави неидентификуван летечки објект, аналитичарите се обидуваат да го објаснат како потенцијална временска непогода или некоја друга честа појава.

„Има случаи за кои едноставно немаме добро објаснување. Понекогаш се прашуваме дали нашите ривали имаат технологии кои се понапредни отколку што мислевме или претпоставувавме“ рече тој, додавајќи дека овие работи се тешки за објаснување и дека всушност има многу, но дека верува дека сега податоците до кои ќе стигнат конечно ќе бидат објавени во американската јавност.

Инаку, Ратклиф беше директор на националната разузнавачка служба во последните осум месеци од владеењето на Трамп.

makfax.com.mk