Со почесна стрелба беше оддадена почит на покојниот принц Филип, војводата од Единбург, на многу места низ цела Велика Британија.

Во Лондон, Единбург, Кардиф и Белфаст се стрелаат 41 плотун секоја минута од пладне (по британско време). Плотуни се истрелани и од бродови на Кралската морнарица во чест на Војводата од Единбург, кој служел како поморски офицер за време на Втората светска војна.

Сопругот на кралицата Елизабета почина вчера на 99-годишна возраст.

makfax.com.mk