Етна, античкиот вулкан лоциран на Сицилија, Италија, беше снимен во понеделникот како исфрла млазови лава кон небото.

На видеото обезбедено од видео агенцијата „Раптли“ на РТ се гледа темно портокаловалава како блика од врвот на планината Етна и капе по нејзините страни.

Според Националниот институт за геофизика и вулканологија, кој го набљудува вулканот, ерупцијата се случила во југоисточниот кратер, а активност е забележана и во другите кратери.

Вулканските потреси почнаа да се зголемуваат во раните утрински часови во понеделникот пред да биде забележан позначителен пораст во попладневните часови, објавија локалните медиуми. Оттогаш, институтот објави постепено намалување на експлозивната активност.

Претходните ерупции со текот на годините уништија жичари, закопаа куќи, загрозија села и повредија новинари, па сепак многу луѓе сè уште избираат да живеат во близина на вулканот.

Етна е најактивниот вулкан во Европа и е забележана како често избувнува во последните месеци.

 

makfax.com.mk