Британскиот премиер Борис Џонсон вчера додаде малку хумор во својот говор на Генералното собрание на Обединетите нации, повикувајќи на поголеми напори за борба против климатските промени.

„Имаме огромна моќ да ги смениме работите, да ги смениме на подобро и голема моќ да се спасиме себеси“, рече лидерот на британската конзервативна партија.

„А кога жабецот Кермит пееше ‘Не е лесно да се биде зелен’ – се сеќавате ли на тоа? Сакам да знаете дека тој погреши. Лесно е, не е само лесно, туку е и профитабилно и правилно да се биде зелен“, рече Џонсон.

„Мислам дека покрај тоа беше и непотребно груб кон Гица Прасица (Мис Пиги)“, додаде тој.

Британскиот премиер нагласи дека треба да се засадат повеќе дрвја, а тој исто така се залага за повеќе енергија од ветрот.

Џонсон посочи дека Велика Британија произведува толку многу енергија од морските ветрови што размислува да го смени името во чест на богот на северниот ветер и да се вика Бореас Џонсон.

 

makfax.com.mk