Вагнер е симбол на болеста на Русија – поранешен член на групата смета дека употребата на платеници е знак за распаѓање на руското општество и институции.

Поранешниот член на групата Вагнер, Марат Габидулин, внимателно избира каде да седи, бидејќи сака да има отворен поглед кон најблискиот излез.

Габидулин беше десна рака на Евгениј Пригожин, основачот на група која има негативна репутација за бруталност. Тој сега е на француската ривиера, каде што бара азил.

– Пригожин е многу опасен човек кој не треба да се потцени. Тој е единствен. Тој е многу немилосрден, многу бистар и размислува многу пошироко од другите луѓе. Знае да биде шармантен, знае и безобразен – рекол 56-годишникот кој се борел за платеничка група во Сирија, а потоа работел за Вагнер во Санкт Петербург, пренесува Телеграф.

Марат Габидулин, поранешен член на Вагрнер групата

Во 1994 година Габидулин беше осуден за убиство на криминалец, а по излегувањето од затвор им се придружи на платениците.

Иако бил поранешен падобранец, не можел повторно да се приклучи на руската војска поради неговото криминално досие. Пред да биде примен во редовите на платениците, тој мораше да помине тест за детектор на лаги, дизајниран да ги отстрани измамниците кои бараат пристап до оружје.

Тој е убеден дека Пригожин е задоволен што се однесува како „чувар“ на Путин и дека не планира да го наследи рускиот претседател. Истакнува дека Путин нема да се двоуми да го уништи Вагнер во моментот кога ќе му преставува закана.

– Акцијата потребна за бришење на оваа Вагнер група ќе трае само два дена. За Путин е доволно само да кликне и повеќе нема да постојат – тврди поранешниот платеник.

Путин и Пригожин

„Нема вистинско пријателство меѓу Путин и Пригожин“

Габидулин, исто така, потврди за веб-страницата на National Security News дека Пригожин нема да го наследи Путин.

– Тој нема да може да стане претседател бидејќи нема база на моќ да стане претседател. Затоа, тој активно бара луѓе за создавање политички сојуз. Веројатно ќе се обиде да го заземе местото на Жириновски. Тој дефинитивно има политички амбиции – рече тој, пренесува Тајмс.

Екстремно десничарскиот руски политичар Владимир Жириновски, кој точно ја предвиде инвазијата на Украина, почина во април оваа година.

Владимир Жириновски

Лидерот на екстремно десничарската Либерално-демократска партија беше опишан како „рускиот Трамп“. Габидулин тврди дека Путин иницира разговори со Пригожин, но тој е сигурен дека двајцата не изградиле доверба и покрај нивната долгогодишна соработка.

– Дали во таа средина може да има пријателски однос? Пригожин е еден вид помошник за Путин. И двајцата се опасни за човештвото – тврди платеникот кој побегна од Вагнер во 2019 година.

Тој ги споредува Вагнерците со опричници, членови на тајната полиција на Иван Грозни. Опричниците јавале црни коњи и биле облечени во црни наметки со ознаки со отсечена кучешка глава.

Посетителите облечени во воена камуфлажа стојат на влезот од „Вагнерскиот центар ПМЦ“, поврзани со основачот на приватната воена група Вагнер (ПМЦ) Евгениј Пригожин, за време на официјалното отворање на канцеларискиот блок на Денот на националното единство, во Санкт Петербург. на 4 ноември 2022 година.

„Вагнер е симбол на болеста на руската држава“

Суровоста на Пригожин беше демонстрирана неодамна, кога тој се радуваше на видео кое го прикажува убиството со чекан на Евгениј Нужин, 55-годишен член на групата на Вагнер кој пребегнал во Украина. Пригожин рече дека видеото демонстрира „прекрасна режисерска работа и може да се гледа на едно седнување“.

Габидулин вели дека тоа всушност бил обид на Пригожин да го зајакне својот авторитет и да докаже дека за него важат некои други закони.

– Тоа е еден вид порака која се испраќа до сите, предавници, со која сака да покаже што се способни Вагнерците – посочи тој.

Иако Вагнерите уште порано беа озлогласени за нивните наводни злосторства во Сирија и Африка, тој тврди дека тие исто така го користат беззаконието на украинскиот фронт.

Габидулин сподели и информации за платите на членовите Вагнер. Обичен регрут на обука добива 1.000 фунти месечно, платеник во воена зона 2.000 фунти, а ако оди на активна должност 3.000 фунти.

Успешните мисии како заземањето на Палмира од Исламската држава во Сирија беа наградени со индивидуални бонуси од 9.000 фунти за обичните членови, до 25.000 фунти за командантите. Се плаќа компензација за повреда или смрт во борба. Габидулин посочува дека Вагнер работи надвор од законот бидејќи нема формален правен статус.

Така, тие имаат поголема флексибилност на дејствување и не подлежат на кривична одговорност, што ги прави симбол на болеста на руската држава.

– Другите земји мора да бидат свесни дека тоа се случува кога ќе падне демократијата. Завршете со Вагнер, приватна воена фирма која стана алатка на руската држава – јасен е Габидулин.

Вагнеровата група

„Руската армија не беше подготвена за војна“

Тој додава дека Пригожин ги поканува затворениците да одат во војна во Украина бидејќи му требаат најдобрите луѓе за подалекусежни операции.

– Пригожин нема да праќа во војна луѓе кои се ветерани и кои остануваат со него. Вагнер ги сака во Африка или Сирија. Рускиот начин на размислување е дека можете да ставите криминалци на власт да ви служат. Нивниот живот не вреди ништо – рекол поранешниот платеник.

Тој напишал мемоари „Двапати во истата река“, кои ги презел еден француски издавач. Поранешниот платеник верува дека е главна цел за атентат, не поради содржината на неговите мемоари, туку поради ставот што го зазема за да ја предупреди јавноста за опасностите од групата Вагнер за руското општество.

Тој го набљудувал Пригожин од непосредна близина кога бил назначен за помошник во главниот кабинет на Вагнер во Санкт Петерсбург во 2017 година. Тврди дека Пригожин секогаш е апсолутно убеден во исправноста на неговите ставови.

– Не може да има поплаки. Внатре во кабинетот владееше атмосфера на страв – нагласува Габидулин.

Тој додава дека главната опасност лежи во тоа што Пригожин е исклучително паметен и способен.

– Тој мисли на големо. Тој е опасен за самата Русија и за рускиот народ, а бидејќи добива можност да влијае на рускиот народ, станува опасност и за целиот свет – смета Габидулин.

Тој смета дека употребата на платеници е знак за распаѓање на руското општество и институции.

– На крајот, нашите воени сили не беа подготвени за војна. Кај нас, да беше се добро организирано, на никој немаше да му текне да ја искористи групата на Вагнер во војната. Армијата треба да биде таа што ќе се бори – вели поранешниот член на Вагнер.

Тој заклучува дека членовите на Вагнер се всушност подобри борци од обичните руски војници бидејќи имаат искуство.

Фото: профи