Уште само ТРИ ПРЕПРЕКИ и таа повторно ќе ВЛАДЕЕ СО ЕВРОПА

Мартин Шулц и Ангела Меркел

Вонредна седница на Социјалдемократската партија на Германија (СПД) во Бон го отвори патот за преговори за новa голема коалиција на социјалдемократите и Унијата, откако во 56 отсто од делегати гласаа "за".

Вршителот на должност канцелар Ангела Меркел во пресрет на седницата на Претседателството на ЦДУ во Берлин изјави дека нејзина цел е стабилна влада и дека документот за сондирање ќе биде рамка за преговори.

Од одлуката во Бон зависеа многу нешта: иднината на претседател на СПД, Мартин Шулц, прашањето дали СПД ќе биде на власт или во опозиција, и политичка судбина на Ангела Меркел.

Друга одлука би предизвикала лавина од проблеми. Малцинска влада, како што се очекуваше како алтернатива, е неприфатлива за ЦСУ, а нови избори, како најверојатна опција, во Унијата ќе поттикнат дискусија за тоа дали Меркел по 12 години како канцелар сеуште е соодветен кандидат, оцени "Шпигел".

СПД ја поштеди канцеларката и партиите на Унијата од овие големи одлуки, а теренот за голема коалиција е подготвен. Меѓутоа, Меркел мора да надмине уште неколку пречки.

"Мноштво" прашања кои треба да се решат, во документот наречен рамка. За разлика од ЦСУ, чие претседателство во неделата едногласно ги отфрли последователните разговори, Меркел не коментираше за тоа кои прашања се уште се можни за договарање.

Јасно е дека раководството на СПД по добиени гласови Бон го доби воведниот услов за преговори за коалиција преку "конкретни ефективни подобрувања" во три точки:

- Договорите за вработување на определено време ќе станат исклучок;

- Започнување на процес за завршување на практиката на лекување за две класи (т.е. укинување на приватно осигурување);

- Проширување на прописите за спојување на бегалски семејства во тешки случаи.

На овие услови Меркел ќе мора да го најде одговорот.

Првата точка се однесува пред се на младите луѓе кои се принудени да склучат договор за работа, што ги прави нивните изгледи за живот неизвесни. Усвојувањето на барањето на СПД може да ја разлути средната класа и бизнисмените во Унијата, но тоа не е невозможно, вели Шпигел.

Зборот "почеток" навистина покажува колку малку всушност СПД верува во укинувањето на приватно осигурување, со што на Меркел и се обезбеди простор за маневрирање и компромис.

Веројатно копјата ќе се кршат околу "регулирање на тешки случаи" на членовите на семејства на бегалци од т.н.. Супсидијарна заштита (дозвола за престој за една година, со можност за продолжување за две години). 

Поврзани

Најнови вести

Коментари