Знамето на украина беше закачено на пристаништето кран кула, која стои на брегот на реката Дњепар.

„Ова ќе стане мост за деокупација на левиот брег на регионот Херсон! – потенцираат од војската.

Според информациите на Генералштабот на вооружените сили на Украина, во областа Херсон, руските сили ги бранат претходно заземените граници, гранатирајќи ги позициите на украинските војници и ослободените населени места во регионот Херсон со минофрлачи и ракетна артилерија. Гранатирањето на предградијата и Херсон не престанува.