Обраќајќи се на руски на Телеграм, Ирина Верешчук рече дека „јавното фалење со незаконски активности е особено одвратно“.

„Земењето деца без родители од Украина и нивно давање на посвојување на руски граѓани е незаконско и гнасно“, напиша Верешчук.

Повеќе од 16.000 случаи на депортација на деца истражува главниот украински обвинител Андриј Костин.