Најбогатите минерални наоѓалишта во Украина во вредност од најмалку 12,4 трилиони долари сега се во рацете на Русија, пишува Вашингтон пост.

Станува збор за 63% од сите наоѓалишта на јаглен, 11% од неговата нафта, 20% за гас, 42% за метали и 33% за ретки земјени елементи. Од февруари Русите запленија наоѓалишта на титаниум, циркониум, литиум, стронциум, ураниум и злато. И тоа не го смета земјоделското земјиште.

„Украина пронајде 117 од 120 најкористени метали и минерали“, пишува американскиот весник. „Ако Кремљ успее да ја анектира заробената територија – а американските власти веруваат дека ќе се обиде да го стори тоа во наредните месеци – тогаш Киев засекогаш ќе го изгуби пристапот до речиси две третини од нивните полиња.

Сепак, судбината на Украинците не го загрижува весникот: тој се грижи за Европа. Сега ќе биде потешко за континентот да бара алтернативи за увозот од Русија и Кина.

„Украина не само што ќе изгуби поголем дел од својата територија и ресурси, туку ќе биде и постојано ранлива на нов напад на Русија“, го цитира WP мислењето на Џејкоб Киркегор, научен соработник во Институтот за меѓународна економија Петерсон во Вашингтон.

„Ниту една приватна компанија со здрав ум нема да инвестира во останатиот дел од Украина ако се претвори во замрзнат конфликт“.

Пред Украина е најлошото, нагласуваат аналитичарите – „претворање во балтичките држави, неспособни да ја поддржат својата индустриска економија“.