Сите 90 борбени возила „Страјкер“ ветени на Украина од САД пристигнаа во Германија со товарен брод.

Видео снимката од истоварувањето на Strykers на пристаништето во Бремерхавен минатиот викенд потврдува дека, меѓу стандардните пешадиски носачи M1126, пратката Stryker вклучува извидувачки возила M1127.

М1127 може да се покаже како критичен бидејќи украинската војска ја распоредува својата нова бригада Страјкер. Високотехнолошките извидувачки возила се коњаницата на бригадата Страјкер – нејзините извидници кои брзо се движат, гледаат далеку и тешко удираат. Тие помагаат да се реши еден вековен воен проблем – да се забележи вашиот непријател пред да ве забележат.

Главната разлика помеѓу M1126 Stryker со осум тркала од 19 тони и неговата извидничка варијанта М1127 е тоа што вториот има вграден систем за надзор – збир на прецизна дневна и ноќна оптика што американската војска ја нарекува напреден извиднички надзор со долг дострел или систем LRAS3.

Гледајќи низ LRAS3, екипажот од две лица во M1127 може да забележи цел на оддалеченост од десет километри, па дури и да ги одреди нејзините GPS координати. Тоа е малку подалеку отколку што повеќето тенковски екипи можат да го видат со сопствената оптика, а многу подалеку отколку што може да види пешадијата, пренесува Блиц.

M1127, со други зборови, им дава шанса на пријателските трупи да го погодат непријателот пред непријателот да знае дека е таму и навистина го збунува непријателот, според американскиот армиски капетан Ендру Чек, пишувајќи во изданието на Armor од 2021 година, официјалниот тенковско списание на Армијата на САД.

– Користејќи ги сите расположливи можности, коњаничката трупа може со исклучителна ефикасност да стекне, идентификува и уништува непријателски цели – напиша Челк.

Прво, екипажот на М1127 или неговите пет пешадиски извидници ја одредуваат целта. Понатаму, секундарната платформа служи за да обезбеди визуелен вишок и помош во идентификацијата, вели Целк. Оваа секундарна платформа може да биде уште еден Stryker, дополнителни извидници во потрага или мал дрон.

По потврдувањето на целта, М1127 ги пренесува координатите на минофрлачките и ракетните тимови на бригадата.

– Минофрлачкиот дел се преместува за да се вклучи во индиректен оган – напиша Челк.

Екипажот на М1127 продолжува да гледа како минофрлачите и проектилите доаѓаат во позиција.

– Со континуирано набљудување на целта и известување за каква било значајна промена во ставот, набљудувачите дозволуваат и минофрлачот и ракетниот тим Џавелин да маневрираат во домет. За максимално уништување и конфузија, минофрлачите и проектилите отвораат оган во исто време – додаде тој.

Поврзувањето на неколку тенкови со бригадата Страјкер и нивно спојување со М1127 може да резултира со уште поненадејно насилство. Овие тимови од борци и тенкови Stryker комбинираат ситуациона свест на долг дострел со огромна огнена моќ.

– Извидувачките варијанти или ловци имаат супериорна оптика и тимови за спуштање кои овозможуваат постигнување цел на долг дострел. Убијците потоа можат да иницираат контакт и да го олеснат уништувањето на непријателот од позиција на релативна предност – објасни Целк.

Секако, на Украинците е како ќе ги користат своите нови Страјкерс. Но, би било мудро да го искористат децениското искуство на американската војска во управувањето со борбени возила на тркала, пишува Форбс. Американците одамна научија да ја користат оптиката М1127, а истото можеа да го направат и Украинците, додава весникот.

Фото: Профи