Турција во март неутрализира вкупно 86 терористи, изјави денеска турскиот заменик-министер за внатрешни работи, Исмаил Катакли, пренесува „Анадолија“.

„Турските безбедносни сили неутрализираа 86 терористи за време на домашните антитерористички операции,“ рече Катакли, кој исто така е портпарол на Министерството, на  прес-конференција во Анкара.

Тој исто така рече дека во март биле спречени 16 терористички акти, од кои едниот требало да биде изведен со беспилотно летало. Во борбата против трговијата со дрога, Катакли рече дека во периодот од 29 март – 5 април се уапсени најмалку 5.224 осомничени лица.

Турските власти често го користат терминот „неутрализиран“ за да имплицираат дека терористите за кои станува збор се предале или биле убиени или заробени.

Во својата повеќе од 35-годишна терористичка кампања против Турција, ПКК – која е класифицирана како терористичка организација од страна на Турција, САД и ЕУ, е одговорна за смртта на 40.000 луѓе, вклучувајќи жени, деца и бебиња, велат турските власти.

makfax.com.mk