Бројот на туристи кои доаѓаат во Турција може да се намали за 500.000 поради ограничувањата на летот воведени од Русија, изјави турскиот министер за туризам Мехмет Нури Ерсој.

Русија на почетокот на неделава објави дека ќе ги ограничи летовите со Турција од 15 април до 1 јуни поради рекордното зголемување на бројот на лица заразени со коронавирус во Турција, што доведе до воведување нови мерки за затворање, пренесуват медиумите.

„Датумот на истекување на забраната може да се одложи во зависност од падот на бројот на заразени случаи. Може да има намалување на бројот на туристи за околу 500 000“, рече Ерсој.

Некои медиуми објавија дека Ерсој истакнал дека нема проблеми кога станува збор за резервации за летни одмори во Турција.

Министерот за здравство Фахретин Коца изјави дека руска делегација наскоро ќе ги посети туристичките дестинации во Турција со цел да добие увид во мерките за контрола на ширењето на инфекцијата со коронавирус.

Епидемијата ги намали приходите од туризам во Турција за две третини минатата година.

makfax.com.mk