Кинескиот трговски гигант Алибаба е казнет со 2,8 милијарди долари поради монополското работење.

Кинеските власти ја засилува контролата на технолошките компании, бидејќи спрема наодите на АП, кинескиот политички врв е загрижен поради доминација на најголеми онлајн претпријатија кои се шират и на финансискиот пазар, во сфера на медицински услуги и други витални економски гранки.

Компанијата е казнета бидејќи ја „злоупотребила доминантната пазарска позиција“ со цел ограничување активности на конкуренцији кои работат преку платформа на Алибаба.

Државната служба за контрола на работење соопштила дека Алибаба смета на “слободен проток на стока“, поради што му е изречена висока казна од 69,5 милијарди долари, еквивалантна четири отсто од вкупниот приход остварени во 2019 година.

“Алибаба искрено ја прифатил казната и во иднина ќе работи во склад со законите“, се наведува во соопштение на компанијата.

Основач и сопственик на компанијата Алибаба Џек Ма, еден од најбогатите Кинези, привремено исчезнал од јавноста откако во своето обраќање минатиот ноември ги критикувал кинеските прописи.