Аделхајд Маршанг, висок претставник на СЗО за кризи, рече дека Турција има силни капацитети за одговор на кризи и дека главните потреби на краток до среден рок ќе бидат во Сирија, која веќе се бори со долготрајната хуманитарна криза поради граѓанската војна и избувнувањето колера.

„Оваа криза доаѓа по повеќе кризи во погодениот регион. Низ цела Сирија, потребите се најголеми по речиси 12 години сложена криза, а хуманитарната финансиска помош продолжува да опаѓа“, рече Маршанг на состанокот на СЗО во Женева. Таа рече дека речиси 23 милиони луѓе, вклучително и 1,4 милиони деца, најверојатно ќе бидат погодени во двете земји.

СЗО објави дека испраќа итна хуманитарна помош, вклучувајќи итна хируршка опрема и активира мрежа на медицински тимови за кризни ситуации.

„Сега се тркаме со времето. Секоја минута, секој час што поминува, шансите да се најдат преживеани во урнатините се сѐ помали“, изјави генералниот директор на СЗО, Тедрос Аданом Гебрејезус. Тој додаде дека СЗО е особено загрижена за областите во Турција и Сирија за кои не се добиени никакви информации по земјотресот.