Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг изјави дека со турскиот претседател Ердоган разговарал за барањата на Шведска и Финска за членство во НАТО.

Столтенберг на социјалните мрежи објави дека имал телефонски разговор со Ердоган.

Нагласувајќи дека Турција е важен сојузник, Столтенберг рече дека со Ердоган разговарал за политиката на отворени врати на НАТО и за барањата на Шведска и Финска за членство во алијансата.

„Се согласуваме дека безбедносните грижи на сите сојузници треба да се земат предвид и да продолжат разговорите за да се најде решение“, рече Столтенберг.

Високите претставници на Финска и на Шведска во наредните денови треба да ја посетат Турција со цел во Анкара да одржат официјални разговори за прашањето за процесот на нивното приклучување во НАТО.