Србија е во контакт со Европската комисија во врска со признавањето на српските дигитални сертификати потребни за бесплатно патување во ЕУ, соопшти Брисел за Танјуг.

„Во моментов немаме временска рамка кога тие евентуално би можеле да бидат одобрени и поврзани со системот на ЕУ“, изјави за „Танјуг“ портпаролот на Комисијата, Кристијан Виганд.

Европската комисија наведува дека започнале разговори со трети земји за признавање на национални дигитални сертификати, но исто така додава дека не треба да се очекува тие да се користат за влез во ЕУ од 1 јули.

Се нагласува дека секој државјанин на трета земја, вклучително и Србија, која има законско право да влезе во ЕУ, може да го претстави својот сертификат до надлежните органи на земјата членка во која патува и да добие соодветно европско уверение за вакцинација или друг вид сертификат.

„Оваа опција ќе биде можна од почетокот на сертификацијата во ЕУ“, вели Виганд.

Друга опција за слободен влез на државјани на трети земји во ЕУ е договор што Европската комисија, заснована на усогласување на техничките и оперативните стандарди на сертификатите, треба да ја постигне со секоја трета земја поединечно.

„Така, сертификатите издадени во трета земја ќе бидат прифатени како еквивалентни на европските сертификати и ќе бидат вклучени во проверките преку европскиот систем“, заклучува Виганд.

Европската комисија издаде препорака до земјите членки да прифатат докази за целосна вакцинација на државјани на трети земји сè додека не започне да работи оперативниот систем за сертификација на дигитални копии.

„За да влезе секој граѓанин во Европа, мора да биде прикажан сертификат за вакцинација. Од земјите членки е да проверат дали тие докази се доволни “, вели портпаролот на Комисијата, Кристијан Виганд.

Предлогот вклучува вакцини препорачани од Европската агенција за лекови и оние одобрени за итна употреба од СЗО, но на земјите членки останува да одлучат дали ќе прифатат други вакцини.

Исто така, препораката на Комисијата е да прифатат патници да влегуваат на територијата на ЕУ по 14 дена од приемот на последната препорачана доза, но земјите членки можат да го скратат тој период.

makfax.com.mk