Советот на ЕУ денес ги усвои препораките на Европската комисија за координиран пристап кон ограничување на движењето поради пандемијата на коронарниот вирус, објави Советот.

Препораките се да се избегнат сите ирелевантни патувања, со цел да се забави увозот и ширењето на нови поинфективни видови на коронавирус. Земјите-членки усвоија одлука за додавање на темно црвена боја на картата објавена од Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ECDC).

Оваа боја ќе се однесува на областите каде што вирусот циркулира на многу високо ниво, вклучително и региони каде што се откриени повеќе заразни варијанти на вирусот. „Земјите-членки треба да побараат од лицата кои патуваат од области обележани со темно црвена боја да бидат подложени на тестирање на Ковид-19 пред пристигнувањето, а потоа и на 14-дневен карантин“, се вели во соопштението на Советот на ЕУ.

Во исто време, на земјите-членки им се дава можност да побараат тест за ковид-19 од патници кои доаѓаат од портокалови, црвени и сиви области. Луѓето кои живеат во погранични региони и ја преминуваат границата на дневна или честа основа, на пример заради работа, студии или семејни причини, не треба да бидат подложени на тестирање или карантин.

Доколку се воведе барање за тестирање, зачестеноста на тестовите врз такви лица треба да биде пропорционална, според Советот на ЕУ. Претходно вечерва, Ројтерс објави, повикувајќи се на дипломатски извори во Брисел, дека ЕУ ги заострила своите правила за патниците од надвор од блокот, прецизирајќи дека слободниот влез ќе биде дозволен само од земји со многу малку случаи на коронавирус и скоро никој од новите, повеќе преносни варијанти.

Амбасадорите на ЕУ на состанокот во Брисел се согласија за ново ограничување на патувањето од земји кои не се членки на ЕУ, вклучувајќи ја и Велика Британија, изјави дипломат од ЕУ за Ројтерс