Комбинацијата на различни видови вакцини за коронавирус значително ја зголемува ефикасноста кога станува збор за создавање имунитет, објави денес Универзитетот Сарс во Германија.

По студијата спроведена на 250 лица кои примиле вакцина на „Астра зенека“ како прва вакцина и на „Бионтек/Фајзер“ како втора вакцина, се констатирало дека истите имале значително поголема ефикасност во градењето имунитет за разлика од лицата кои примале две дози на „Астра зенека“, се вели во соопштението на Универзитетот Сарс во Заарбрикен.

Различни вакцини произведуваат поголем број на антитела, и се вели дека оваа комбинација постигнува поголема ефикасност отколку двојната комбинација на вакцини „Бионтек/Фајзер“.

Кога се вакцинираат со различни вакцини, има многу поголем број на антитела и т.н. Т станица, објавуваат агенциите.

Авторите на студијата, кои, според сопствените изјави, биле изненадени од непобитниот резултат, препорачуваат вакцинација со различни видови вакцини.

„Бионтек/Фајзер“ припаѓа на поновата генерација на таканаречени вакцини за mRNA, додека на „Астра зенека“ спаѓа во традиционалната група на таканаречени векторски вакцини.

Според научниците од Универзитетот во Сарс, сегашната студија треба да се зајакне, со цел да се добијат нови знаења во врска со ефективноста на вакцините по пол или возраст.

makfax.com.mk