Таа направи измама на векот, стана најбогата преку ноќ, сега се брани пред судот каде што пазаруваше

Судот одлучи да им дозволи на поротниците увид во одредени докази за начинот на живот на Елизабет Холмс како извршен директор на „Теранос“. Сепак, тие сè уште не можат да дадат детали за нејзините специфични набавки и лични работи надвор од нејзината позиција како извршен директор.

Тоа значи дека ќе остане тајна што и колку купувала и дали била свесна за својата измама додека купувала во трговските центри. Холмс покрај тоа живееше во скапа куќа, патуваше со приватен авион и престојуваше во луксузни хотели.

Сега, поротата на судењето на Елизабет Холмс ќе слушне докази за нејзиниот екстравагантен начин на живот како извршен директор на „Теранос“, но со одредени ограничувања.

– Владата може да презентира докази дека Холмс уживала начин на живот како извршен директор на „Теранос“,  кој што е споредлив со животот на другите извршни директори на технолошките компании. Ова вклучува плата, патувања, познати личности и други поволности сразмерни на позицијата – напиша судијата во пријавата.

Сепак, „упатувањето на одредени набавки или детали што одразуваат обележување на облека, хотели или други лични предмети не е релевантно, а штетното влијание на тие докази надминува каква било доказна вредност“, додаде судијата.

Пресудата е делумна победа за Холмс, бидејќи обвинителите не можат да дадат детали.

– Секогаш кога таа направила екстравагантна набавка, разумно е да се заклучи дека знаела дека нејзината измама – напишала Давила.

„Иако придобивките од овие набавки не се толку директно поврзани со измама … сепак може да биде доказ“.

Патем, оваа пресуда доаѓа две недели откако Холмс се судри со обвинителството пред судот за тоа дали деталите за нејзиното богатство, начин на живот и придобивките што ги доби како извршен директор ќе бидат важни за поротниците во нејзиното судење.

На врвот на својата популарност, „Теранос“, стартапот се проценуваше на 9 милијарди долари, а Холмс беше прогласена за најмлад милијардер во светот. Компанијата банкротираше во 2018 година по истрагата на Волстрит журнал, која откри недостатоци во технологијата за испитување на крв.

Поротниците тврдат дека пораките покажуваат дека двајцата врвни директори знаеле во какви проблеми се наоѓа „Теранос“ пред да пропадне. Во текст од ноември 2014 година, Балвани, нејзин соработник, опишува една лабораторија како „проклета зона на катастрофа“, додавајќи дека „ќе работи на тоа да се поправи“.

Холмс и Балвани се изјаснија за невини за десетина кривични пријави за измама во врска со измама на инвеститори, пациенти и лекари.