Штефен Хебстрајт, портпарол на германскиот канцелар Олаф Шолц, остро го критикуваше поранешниот британски премиер Борис Џонсон за неговата изјава дека „Германија очекувала брз пораз на Украина по рускиот напад“, пренесува Блумберг.

Според медиумите, тој ги коментирал зборовите на Џонсон користејќи „невообичаено остра реторика“ на конференцијата во Берлин.

„Знаеме дека многу смешниот поранешен премиер секогаш имал свој став кон вистината. Овој случај не се разликува… Мислам дека можам да го кажам тоа од прва рака, бидејќи учествував во преговорите со тогашниот британски премиер во Минхен само неколку дена пред почетокот на конфликтот. Тој секогаш има многу личен пристап кон вистината“, рече Хебстрајт.

Џонсон рече дека имало различни мислења за тензиите меѓу завојуваните земји пред почетокот на конфликтот на 24 февруари.

Поранешниот британски премиер сугерираше дека Германија сакала брз пораз на Украина, додека Франција била во „негирање“ додека руските војници не ја преминаа границата.