На сред жестока глобална трка во обезбедување ретки метали кои се неопходни за произвотство на многу призводи, од борбени авиони и ветротурбини до електрични автомобили и паметни телефони, стручњаците предупредуваат дека потипарање на Кина би можело да биде многу штетно за безбедноста на Велика Британија, известил “Тајмс“.

Кина има удел повеќе од 95 отсто од светското произвотство на ретки ресурси, а агенциите за безбедност изразуваат загриженост слетсвено зголеменото ривалство на тој пазар, Пекинг би можел да го искористи своето влијание во таа индустрија како предност во споровите.

– Ризично е Кина да ја користи својата позиција во ланец на снабдување како би извршила притисок на други економии, а Велика Британија нема сигурна алтернатива, изјавил Крис Вилијамс, генерален директор на британската компанија за подводни ресурси.

Повеќето ретки елементи, наречени “индустриско злато“ поради своите различни примени во одбрамбената и технолошка индустрија, се наоѓаат во релативно голема количина во Земјината кора.
Меѓутоа, постапката за ископување на 17 ретки метали кои се формираат под Земјината површина и претворање во употребливи материи е скап.

Ретки метали кои се користат во британската индустрија обработени се во Кина, велат стручњаците, нагласувајки дека тоа претставува ранливост како за државни ланци за снабдување, така и за целокупната економија.
Во документот кој се занимава со процена на британската надворешна и одбрамбена политика, објавена на 16 март, зависноста од ретки елементи одвоена е како безбедносна грижа, со нагласок на пресудно значење на диверзификација на залиха со што “трговија со критична стока би била отворена во време на криза“
За да ја зголеми својата независност во поглед на испорака на ретки метали, Владата на В. Британија финансира проект на ископување на дното на Тихиот океан.

Пронајдени се наоѓалишта на околу четири километри под површина на океанското дно, и можат да обезбедат под површината на океанското дно, можат да обезбедат милиони тони бакар, никел, манган и ретки минерали кои се користат во градежништвото, воздихопловство, алтернативна енергија и во индустријата за комуникации.

Пазар от на ретките елементи стануваат се повносни, а процена на Глобал Маркет Инсајтс предвидуваат дека ќе вредат 20 милијарди долари до 2014 година.

Во текот на 2020. година во Кина обработени се 110.000 тони ретки метали, што е 55 отсто од вкупните светските рударски произвотства спрема зборовите на Дејвид Мериман стручњак за ретки метали, пренесува Sputnjik internešenal.

Паметните телефони на Епл најмногу користат повеќе ретки метали. На пример, неодим се користи за изработка на многи мали а сепак важни магнети кои овозможуваат функционални звучници во телефонот.
Мотори повеќе од 90 отсто хибридни и електрични возила, како што се оние кои ги произвеле Форд и Тесла, користат ретки метали во своите мотори и систетеми за кочници.

Ретките елементи се вирална компонента во произвотство на ветротурбини, соларни панели, фибреоптички каблови и систем на откривање на оружје.

Ретките метали се користат во мобилните телефони, телевизори и компјутери.